Generatia de Aur
Generatia de Aur

Generaţia de Aur reprezintă cea mai bună generaţie de fotbalişti pe care a avut România vreodată la nivel de echipă naţionala. Zece ani a durat perioada acestei generaţii. Începând cu CM 1990, culminând cu CM1994 şi terminând cu EURO 2000.

Echipa națională de fotbal a României nu a funcționat niciodată mai bine așa cum s-a întâmplat în perioada 1990-2000. Din Generația de Aur au făcut parte nume ca Hagi, Popescu, Dumitrescu, Adrian Ilie, Dan Petrescu, Stelea, Răducioiu, Viorel Moldovan, Prunea, Didi Prodan, Belodedici, Selymes, Panduru sau Marius Lăcătuș.

Campionatul Mondial 1990

După șase ani fără vreo prezență la un turneu final, România a revenit la Campionatul Mondial din Italia. În 1990, tricolorii au revenit la o Cupă Mondială după o pauză de 20 de ani. Cu Emerich Ienei pe bancă și cu speranțele Gheorghe Hagi, Florin Răducioiu și Ilie Dumitrescu în teren, România a ajuns în optimi. În faza grupelor, Lăcătuș a fost vedeta primului meci. Campionul european cu Steaua a marcat o dublă în victoria cu URSS, scor 2-0. România a pierdut cu 1-2 meciul împotriva Camerunului, iar împotriva Argentinei a remizat la 1. În optimi, echipa lui Ienei a fost eliminată la loviturile de departajare. 0-0 a fost la finalul celor 120 de minute, Daniel Timofte fiind singurul tricolor care a ratat de la punctul cu var.

Generația de Aur la CM 1994

După ratarea calificării la EURO 1992, tricolorii au trăit visul american în Statele Unite. Din păcate, acesta a fost spulberat în sferturi, acolo unde Suedia ne-a eliminat la aceleași lovituri de departajare. În grupe, România a învins țara gazdă și pe Columbia, dar a suferit o înfrângere usturătoare, 1-4, cu Elveția. Cel mai bun meci făcut de tricolori la acea Cupă Mondială a fost făcut în sferturi, atunci când am bătut Argentina cu scorul de 3-2. Fără Maradona, suspendat, Argentina a primit două goluri de la Ilie Dumitrescu și unul de la Gheorghe Hagi.

EURO 1996

Revenirea României la Campionatul European nu a fost deoc de bun augur. Turneul din Anglia a fost unul cu ghinion pentru naționala lui Iordănescu. România a pierdut toate meciurile din grupa cu Spania, Bulgaria și Franța.

Campionatul Mondial 1998

Al treilea Campionat Mondial consecutiv nu a fost unul deloc rău pentru România. În grupe, Adrian Ilie a strălucit în primul meci, marcând singurul gol al confruntării cu Columbia. În al doilea meci am învins Anglia cu 2-1, iar în ultimul meci am remizat la 1 împotriva Tunisiei. Aventura la turneul francez s-a oprit însă în optimi. Croatul Davor Suker a înscris din penalty golul care a trimis acasă naționala lui Iordănescu.

EURO 2000

Ultimul turneu final al Generației de Aur. Antrenată de același Anghel Iordănescu, România a făcut parte dintr-o grupă de foc. Germania, Anglia și Portugalia au fost adversarele României. Patru puncte au obținut tricolorii la acel turneu final din confruntările cu nemții și cu englezii și au ajuns în sferturi. Din păcate, Italia ne-a eliminat după ce ne-a învins cu 2-0. A fost ultimul meci al lui Hagi pentru echipa naționala. Decarul a fost eliminat în acea partidă, după un fault dur la Antonio Conte.

Echipe de legendă | Steaua 1986

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.