Olanda
Olanda

Când spui Olanda, spui sport. Ţara Lalelelor reprezintă naţiunea care excelază în aproape orice competiţie sportive, dar în special la fotbal. Mulţii dintre fotbaliştii care au scris istorie de-a lungul timpului au fost olandezi. În acest articol vom vorbi însă despre echipa care a dat naştere practic „Portocalei Mecanice” şi anume naţionala din perioada 1974-1978.

Olanda a fosta fabrica unor nume uriaşe de fotbalilşti şi Van Basten, Bergkamp, Rijkaard, Gullit, dar pionierul fotbalului olandez este Johan Cruyff, cel care a condus naţionala „Portocalei Mecanice” în perioada 1974-1978.

Olanda 1974-1978, fotbal total

În anii 1970 a a fost inventat fotbalul total (Totaalvoetbal, cum ar spune olandezii), pionierat de Ajax și condusă din teren de playmakerul Johan Cruyff și de antrenorul echipei naționale Rinus Michels. Olandezii au făcut pași importanți pe harta fotbalului, calificându-se pentru în două finale alei Cupei Mondiale într-un singur deceniu. Căpitanul echipei naţionale a Braziliei care a câștigat Campionatul Mondial din 1970, Carlos Alberto, a repetat în nenumărate rânduri: „Singura echipă pe care am văzut-o făcând lucrurile în mod diferit a fost Olanda, la Cupa Mondială din 1974, care a avut loc Germania. Din momentul în care i-am văzut pe olandezi aproape că nu mai înţelegeam nimic din fotbal… Stilul lor de joc „carusel” a fost uimitor de urmărit și minunat pentru dezvoltarae fotbalului”.

Cupa Mondială din 1974

În 1974, Olanda a bătut atât Brazilia, cât și Argentina în a doua fază a grupelor, ajungând în finală pentru prima dată în istorie. Cu toate acestea, echipa a pierdut în fața Germaniei de Vest în finala de la München, în ciuda faptului că a condus cu 1-0 în sus prin penaltyul transformat de Johan Neeskens  şi obţinut fără ca vreun german să atingă până atunci mingea. Cu toate acestea, un penalty transformat de Paul Breitner și un gol marcat de Gerd Müller au adus victoria germanilor.

Dezamăgirea de la Euro 1976

Prin comparație turneul final din 1974, Euro ’76 a fost o dezamăgire. Olanda a pierdut în semifinale cu Cehoslovacia, atât din cauza conflictelor dintre echipă și antrenorului George Knobel, cât din cauza valorii adversarilor.

A doua finala mondială

În 1978, Portocala Mecanică a ajuns din nou la în finala Cupe Mondiale, dar doar pentru a fi învinsă de gazda Argentina. La acest turneu Olanda a jucat fără Johan Cruyff, Willem van Hanegem și Jan van Beveren, care au refuzat să participe la Cupa Mondială. Cu toate acestea, olandezii încă mai aveau fotbalişti de la ediţia din 1974: Johan Neeskens, Johnny Rep, Arie Haan, Ruud Krol, Wim Jansen, Jan Jongbloed, Wim Suurbier și Rob Rensenbrink. Țăr Olanda nu a impresionat însă în faza grupelor. S-a calificat de pe locul 2, după un egal cu Peru şi o înfrângere cu Scoţia.

Totuşi, în a doua fază a turneului, Olanda a trecut de Italia și de Germania de Vest, pentru a juca în ultimul act cu Argentina. Olanda a terminat pe locul al doilea Campionatul Mondial, după ce a pierdut cu scorul de 1-3 finala cu Argentina. Ultimele două goluri ale gazdelor au fost marcate în prelungirile meciului. În timpul regulamentar, în ultimul minut de joc, la scorul de 1-1, Rensenbrink putea schimba soarta meciului, dar a trimis mingea în bară.

Echipe de legendă | Generația de Aur

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.