Steaua 1986
Steaua 1986

Echipa pe care a avut-o Steaua Bucureşti în sezonul 1985-1986 este echipa care a reuşit cea mai mare şi cea mai spectaculoasă performanţă din istoria fotbalului românesc: câştigarea Cupei Campionilor Europeni.

Nicio altă echipă de club din România, nici măcar echipa naţională, nu a reuşit să egaleze vreodată reuşita eroilor de la Sevilla.

Steaua 1986

Explozia generaţiei de aur a Stelei a avut loc cu un an înainte de marea victorie de la Sevilla. În sezonul 1984-1985, roş-albaştrii au reuşit să câştige titlul după şase ani de secetă. Sub comanda lui Emeric Ienei, antrenor principal şi a lui Anghel Iordănescu, antrenor secund şi jucător, Steaua şi-a continuat ascensiunea în Cupa Campionilor Europeni.

Cupa Campionilor, sezonul 1985-1986

Startul a fost unul facil pentru campioana României. După ce au i-au eliminat pe danezii de la Vejle şi apoi pe campioana Ungariei, Honved Budapesta, echipa lui Ienei a picat în optimile competiţiei cu Kuusysi Lahti. Finlandezii i-au dat mari emoţii Stelei. Meciul tur a avut loc pe 5 martei 1986, în Ghencea, şi s-a terminat 0-0. În minutul 86 al partidei retur, Piţurcă a marcat singurul gol al dublei, tranşând astfel calificarea. 32,522 de spectatori au asistat atunci la meciul dintre Kuusysi şi Steaua, record absolut la acea vreme pentru fotbalul finlandez.

Aşadar, Steaua a ajuns pentru prima dată într-o semifinală de Cupa Campionilor Europeni, acolo unde a dat peste una dintre cele mai tari echipe ale acelui moment, Anderlecht. Belgienii aveau deja un palmares impresionant: două Cupa Cupelor, două Supecupe ale Europei şi o Cupa UEFA. Enzo Scifo, vedeta fotbalului belgian, evolua în acea perioadă la echipa din Bruxelles. În turul din Belgia, gazdele s-au impus cu 1-0, graţie reuşitei lui Scifo. Steaua a făcut însă instrucţie cu Anderlecht la Bucureşti. 3-0 a fost scorul care a dus-o pe Steaua în finală datorită dublei lui Piţurcă şi a golului marcat de Balint.

Finala de la Sevilla

În finala de la Sevilla, campioana României a fost aşteptată de nimeni alta decât marea Barcelona. Nimeni, dar absolut nimeni, nu credea că echipa lui Emeric Ienei poate face un miracol pe tărâm spaniol. Ultimul act a fost un meci închis, fără ocazii prea mari de poartă. 0-0 a fost scorul final, atât după cele 90 de minute regulamentare, cât şi după cele două reprize de prelungiri. S-a ajuns la loviturile de departajare, acolo unde a ieşit la rampă Helmuth Duckadam. Portarul a intrat în istorie după ce a apărat toate cele patru lovituri executate de catalani. Pentru Steaua au transformat Lăcătuş şi Balint, după ce Majearu şi Boloni rataseră şi, astfel, cel mai important trofeu european a ajuns pentru singura dată în vitrina unei formaţii de club româneşti.

Continuarea poveştii

Steaua şi-a continuat ascensiunea şi în următorii ani. În 1987 a câştigat Supercupa Europei. Roş-albaştrii au învins-o pe Dinamo Kiev, graţie golului înscris de Gheorghe Hagi. Cu o echipă puţin schimbată, fără Duckadam în poartă şi fără Ienei pe bancă, Steaua a mai jucat o finala de Cupa Campionilor Europeni, în 1989. Steliştii nu au reuşit să repete însă performanţa de la Sevilla şi au pierdut la Barcelona meciul cu Milan, scor 0-4.

Steliști de legendă | Emeric Jenei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.