Balonul de Aur
Balonul de Aur

Ballon d’Or, cunoscut sub denumirea de „Golden Ball” sau de „Balonul de Aur” este un premiu anual oferit în fotbal de către revista France Football.

Acesta a fost acordat prima dată în 1956, deși între 2010 și 2015 s-a încheiat un acord cu FIFA, iar premiul a fost temporar îmbinat cu premiul  „jucătorul mondial FIFA al anului”, cunoscut sub numele de Ballon d’Or FIFA. Cu toate acestea, parteneriatul s-a încheiat în 2016, iar premiul a revenit la titulatura Ballon d’Or, în timp ce FIFA s-a reîntors, de asemenea, la propriul său premiu anual distinct (numit acum premiile Best FIFA Football Awards).

Conceput de scriitorul sportiv Gabriel Hanot, premiul „Ballon d’Or” îl onorează pe jucătorul de sex masculin considerat că a făcut cele mai bune rezultate în anul precedent, pe baza votului jurnaliștilor de fotbal. Inițial a fost un premiu pentru jucătorii din Europa. În 1995, Ballon d’Or a fost extins pentru a include toți jucătorii de orice origine care au fost activi la cluburile europene. În cele din urmă, în 2007, a devenit un premiu global, cu toți fotbaliștii profesioniști din întreaga lume fiind eligibili.

Istoria Balonului de Aur

Stanley Matthews, de la Blackpool, a fost câștigătorul inaugural al Ballon d’Or. Înainte de 1995, premiul a fost adesea cunoscut în mass-media în limba engleză ca premiu european al fotbalistului. Jucătorul lui AC Milan, George Weah, a fost singurul deţinătorr african al trofeului şi a devenit primul non-european care a câștigat premiul în anul în care au fost modificate regulile de eligibilitate.

Ronaldo de la Internazionale Milano a devenit primul câștigător al Americii de Sud, doi ani mai târziu. Lionel Messi și Cristiano Ronaldo au câștigat premiul record de cinci ori fiecare. Trei jucători au câștigat trei premii: Johan Cruyff de la Ajax și de la Barcelona, ​​Michel Platini de Juventus și Marco van Basten de la AC Milan. Cu șapte premii fiecare, jucătorii olandezi și germani au câștigat cele mai multe Baloane de Aur. Clubul spaniol Barcelona are cei mai mulți câștigători, cu 11 titluri.

Între 2010 și 2015 inclusiv, premiul a fost fuzionat cu un premiu similar, premiul FIFA World Player of the Year, pentru a crea FIFA Ballon d’Or, care a fost acordat celui mai bun jucător de sex masculin din lume înainte ca FIFA și France Football să rupă înţelegerea avutp.  După 2011, UEFA a creat premiul UEFA Best Player in Europe pentru a păstra formatul originalului Ballon d’Or.

Opt jucători (Bobby Charlton, Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Paolo Rossi, Zinedine Zidane, Rivaldo, Ronaldinho și Kaká) au câștigat FIFA World Cup, Campionatul European și Ballon d’Or în timpul carierei.

Premii adiţionale

Un premiu de onoare, sub numele de Super Ballon d’Or, a fost acordat lui Alfredo Di Stéfano în 1989, după ce l-a depășit pe Johan Cruyff și pe Michel Platini în votul France Football.

Un deceniu mai târziu, France Football l-a ales pe Pelé, jucătorul de fotbal al secolului după consultarea foștilor beneficiari ai lui Ballon d’Or. Dintre cei 34 de câștigători anteriori, 30 au votat; Stanley Matthews, Omar Sívori și George Best s-au abținut și Lev Yashin a murit. Fiecare votant a primit cinci voturi în valoare de până la cinci puncte; cu toate acestea, Di Stéfano a ales doar un prim loc, Platini un prim și al doilea loc, iar George Weah doi jucători pentru locul al cincilea. Pelé a fost numit cel mai mare cu 17 de alegători, primind aproape dublu față de numărul de puncte câștigate de fotbalistul de pe locul doi, Diego Maradona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.