Franta
Franta

Campioană mondială în vara lui 2018, Franţa nu era străină de succesul la turneul final. Înaintea victoriei din Rusia, „cocoşii galici” au cucerit trofeul pentru prima dată şi în urmă cu 20 de ani. Franţa a îndurat însă mult până să devină cea mai bună naţională din lume la World Cup ’98 şi cea mai bună naţională din Europa la EURO 2000.

Franța 1998-2000, drumul spre succes

În 1988, FFF a deschis Institutul Național de Fotbal Clairefontaine. La ceremonia de deschidere a participat şi Francois Mitterrand, președintele de atunci al Franței. La cinci luni după deschiderea Clairefontaine, selecţionerul echipei naţionale Henri Michel a fost concediat și a fost înlocuit cu Michel Platini, care nu a reușit să obțină însă calificarea cu echipa naţională la Cupa Mondială din 1990. Platini a condus însă echipa de pe bancă la Euro 1992 și, în ciuda faptului că a avut o serie incredibilă de 19 meciuri consecutive fără înfrângere înaintea turneului final, Franţa a fost eliminată încă din faza grupelor.

La o săptămână după terminarea turneului, Platini a demisionat din funcția de selecţioner și a fost înlocuit de asistentul său Gérard Houllier. Houllier, Franța și suporterii ei au suferit câteva umilinţe teribile în încercarae de a obține calificarea la Cupa Mondială din 1994. Reprezentativa cocoşului galigc a pierdut în faţa echipei de pe ultimul loc Israel şi în faţa Bulgariei. În meciul cu Israel, Franța a fost învinsă cu 3-2 și, în meciul din Bulgaria, a pierdut tot la limită, scor 2-1.Toată vina a fost aruncată asupra lui Houllier. Nici câţiva dintre jucători nu au scăpat de furia contestatarilor. Antrenorul secund al lui Houlier, Aime Jacquet a primit postul de selecţioner.

Revenirea Franţei

Sub comanda lui Jacquet, echipa națională a simţit gustul succesului în următorii ani. Echipa formată din veterani care nu au reușit să ajungă la Cupa Mondială din 1994 a primit susţinerea unor tineri cu potenţial uriaş aşa cum a fost Zinedine Zidane. Mai întâi, noua reprezentativă a Franţei a reuşit să ajungă în semifinalele lui Euro 1996, acolo unde a pierdut cu 5-6 în faţa Cehiei la loviturile de departajare.

Pe culmile gloriei

La următorul turneu final, World Cup 1998, Jacquet a condus Franţe către trofeu. La ea acasă, naţionala cocoşului galic a învins Brazilia cu 3-0 în finala de pe Stade de France din Paris. Jacuet a renunţat însă la scaunul de selecţioner după succesul de la Campionatul Mondial din Franţa şi i-a lăsat locul pe bancă secundului său, Roger Lemmer. Condusă din teren de liderul şi cel mai bun fotbalist al anului în viziunea FIFA, Zinedine Zidane.

Franţa a învins-o în finala lui EURO 2000 pe Italia, în prelungiri, cu scorul de 2-1. David Trezeguet a fost cel care a marcat golul victoriei. Cu acest succes, Franţa a devenit astfel prima naţională care deţine atât titlul mondial, cât şi pe cel european. Ultimul succes de acest gen fusese reuşit în 1974, de către Germania de Vest. A fost însă pentru prima dată când deţinătoarea Mondialului reuşeşte să câştige imediat şi Euro. În urma rezultatelor, echipa națională a Franței a ajuns pe primul loc în clasamentul mondial al FIFA.

Echipe de legendă | Olanda 1974-1978

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.