Spania
Spania

Naţionala de fotbal a Spaniei din perioada 2007-2012 este naţionala care a dominat probabil cel mai mult timp fotbalul mondial avut în vedere durata de timp pe care au petrecut-o la cel mai înalt nivel.

Totul despre echipa care a dominat despre echipa care a dominat competiţiile internaţionale în secolul XXI, doar în articolul de pe altSPORT.ro

Spania 2007-2012, o generație invincibilă

În 2008, atunci când avea loc Campioantul European din Elveţia şi Austria se împlineau 44 de ani de când Spania câştigase singurul ei turneu final, EURO 1964. Ei bine, la Euro 2008, Spania a câștigat toate jocurile din grupa D.În sferturi, italienii au fost adversarii ibericilor. Aceştia din urmă s-au impus cu 4-2 după loviturile de departajare. În penultimul act, Spaia a întâlnit-o din nou pe adversara din grupă, Rusia, cea pe care a învins-o de această dată cu 3-0. Finala a fost una împotriva Germaniei şi a fost decisă de golul lui Fernado Torres. La turneul final din Elveţia şi Austria, Xavi a primit trofeul pentru cel mai bun jucător al competiţiei.

Supremaţia „La Furia Roja”

A urmat apoi Cupa Mondială din 2010, acolo unde Spania a ajuns pentru prima dată în finală după ce au trecut în semifinale de aceeaşi Germanie, cu scorul de 1-0 (gol marcat de Puyol). Finala a fost câştigată împotriva Olandei. După 0-0 în timpul regulamentar, ibericii s-au impus cu 1-0 graţiei reuştei lui Andres Iniesta. Spania a devenit astfel a treia echipă care a câștigat Cupa Mondială în afara propriului continent (Africa de Sud),și prima echipă europeană care a reuşit acest lucru. Iker Casillas a primit premiul pentru cel mai bun portar al turneului, după cea încasat doar două goluri, în timp ce David Villa a câștigat Balonul de Bronz şi Gheata de Aring pentru al treilea cel mai bun jucător al turneului, respectiv al doilea cel mai bun marcator al turneului.

Spania s-a calificat fără emoţii şi la Euro 2012, acolo unde a devenit prima echipă din istorie care îşi păstrează titlul european. Ibericii nu au avut nicio emoţie în finala cu Italia, cea pe care au spulberat-o cu scorul de 4-0. Ferando Torres a ieşit cel mai bun marcator al competiţiei.

Tiki-taka

Pe parcursul acestei perioade de succes a Spaniei, Naţionala a practicat un fotbal intitulat „tiki-taka”. Acest stil de joc definea idealul în a găsi pe teren echilibrul perfect al gemoetriei în spaţiu. Pe scurt, acest stil de joc presupune plecarea cu construciţia jocului de la portarm prin pase scurte şi mişcare a jucătirlor în teren. În concluzie „tiki-taka” este definită prin posesie. Mijlocaşii centrali, Xabi Alonso, Andres Iniesta şi Xavi formau un adevărat carusel de pase în sistemul de joc 4-3-3.

Aveam aceeași idee unul cu celălalt. Mingea în posesie, mişcarea noastră în jurul ei şi găsirea de spaţii libere pentru coechipieri ca să punem în pericol poarta adversă” – Xabi Alonso

„Tiki-taka” a contribuit astfel enorm la câştigarea celor trei turnee finale de către Spania în perioada 2008-2012 şi a transformat „La Furia Roja” într-una din cele mai bune şi de succes naţionale a tuturor timpurilor.

Echipe de legendă | Franța 1998-2000

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.