AC MILAN 88-90
AC MILAN 88-90

Echipa pe care a avut-o AC Milan în perioada 1988-1990 este considerată una dintre cele mai bune echipe din istoria fotbalului. Cu Arrigo Sacchi pe bancă și conduși din teren de tripleta olandeză Gullit-Rijkaard-Van Basten, italienii au dominat competițiile europene. Citește în acest articol povestea celui mai de succes „Diavol Milanez”.

AC Milan 1988-1990

Fără un trofeu, după al zecelea Scudetto câștigat în 1979, Milano a fost într-o stare critică până când Silvio Berlusconi a preluat funcția de președinte în 1986. A urmat instalarea pe banca tehnică a lui Arrigo Sacchi, un antrenor necunoscut la acea vreme, căruia i s-au alăturat în vara anului 1987, olandezii Marco van Basten și Ruud Gullit. Echipa lui Sacchi a câștigat titlul în Italia în primul sezon, apoi Cupa Campionilor Europeni și bineînțeles, Supercupa Europei în următoarele două campani.

Deși Fabio Capello și, mai târziu, Carlo Ancelotti ar au menținut-o pe Milan drept forță majoră în fotbalul european, perioada lui Sacchi a fost cea mai memorabilă. Președintele nostru a avut un vis. El a vrut să construiască cea mai bună echipă din lume. Când am ajuns, am găsit un grup de profesioniști minunați care erau dornici să câștige, dar numai prin practicarea celui mai spectaculos fotbal.” A declarat Sacchi.

Epoca de Aur

Victoria cu Real Madrid din semifinalei Cupei Campionilor Europeni din 1989 a fost un moment de referință pentru AC Milan. După 1-1 pe Santiago Bernabeu, într-o perioadă în care madrilenii erau neînvinși pe teren propriu, italienii și-au spulberat în retur adversara 5-0, pe San Siro. În finală, AC Milan a trecut de Steaua București cu scorul de 4-0(dublă Gullit și dublă Van Basten), rezultat care a făcut ca renumitul cotidian france L’Equipe să titreze „Fantasticul Milan!”.

Schimbarea filozofiei de joc

Adept al conceputului „inteligență colectivă”, Sacchi și-a dorit „11 jucători activi în fiecare moment al jocului, atât în apărare, cât și în atac”. În mod remarcabil, el a folosit etapele complete de antrenament fără minge, spunându-le jucătorilor unde este balonul imaginar, astfel încât să poată răspunde și să se poziționeze în consecință.

Echipele lui Sacchi jucau într-un sistem 4-4-2 cu marcaj zonal, distanța dintre linia mijlocie și apărare, niciodată mai mare de 25-30 de metri. Această linie defensivă ridicată și o capcană eficientă pentru offside a menținut presiunea asupra adversarilor care nu erau obișnuiți să se grăbească.

Vedetele echipei

Franco Baresi: „Kaiser Franz” a fost liberoul antrenorului Nils Liedholm când Milan a câștigat Scudetto în 1978/79 și a fost căpitanul lui Milan în cele mai vremuri grele, înainte ca Baresi să îmbrățișeze marcajul zonal pentru a conduce linia defensivă a lui Sacchi.

Ruud Gullit: Datorită stilului total de fotbal al lui Sacchi, Gullit putea amenința adversarii din orice poziție. „El este un jucator excelent din toate punctele de vedere”, a spus George Best despre Gullit in 1990. „Nu-i este teamă sa facă lucruri cu mingea și arată ca și cum se bucura de fiecare secundă petrecută pe teren. E un jucător mai bun decât Maradona.

Marco van Basten: „În opinia mea rămâne cel mai bun atacant al tuturor timpurilor”, a spus Sacchi  despre olandezul cu trei Baloane de Aur. „Nici un alt fotbalist nu a muncit la fel de mult pentru echipă ca Marco pentru Milan, dar, mai presus de toate, îmi amintesc de el pentru eleganța, harul și abilitățile sale incredibile”.

Echipe de legendă | Generația de Aur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.