Ronaldinho
Ronaldinho

Născut pe 21 martie 1980, Ronaldo de Assis Moreira este cunoscut de întreaga planetă sub numele de Ronaldinho sau Ronaldinho Gaucho. El este un fost fotbalist brazilian şi actual ambasador al clubului FC Barcelona.

Cine a fost Ronaldinho

Ronaldinho a jucat de-a lungul carierei de cele mai multe ori în pozişia de mijlocaş ofensiv, dar deserori a fost folosit şi pe postul de atacant sau pe cel de exremă. Şi-a petrecut o bună parte din carieră la trei cluburi uriaşe ale Europei: Paris Saint-Germain, Barcelona şi AC Milan şi a ieşit campion mondial cu naţionala Braziliei. Ronaldinho este considerat de mulţi specialişti drept unul dintre cei mai buni jucători ai generaţiei sale, dar şi unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor. Pe plan individual, Ronaldingo are în palmares două premii FIFA World Player of the Year, dar şi un Balon de Aur.

Stilul de joc al lui R10

Ronaldinho s-a făcut remarcat prin teren pentru abilităţile şi pentru creativitatea sa tehnică. Datorită agilităţii sale, a ritmului şi a felului în care dribla, dar şi pentru cum lovea mingea, brazilianul era un expert în a îşi depăşi adversarii prin scheme inovative, goluri de la distanţă, pase fără a se uita la coechipier şi reuşite din lovituri libere.

Cariera „Dinţosului”

Ronaldinho a debutat la nivel de seniori pentru Gremio, în 1998. La vârsta de numa 20 de ani a fost cumpărat de francezii de la Paris Saint-Germanin. După trei sezoane în care a impresionat în Hexagon, brazilianul a fost cumpărat de FC Barcelona. După doar două sezoane petrecute pe Camp Nou, R10 a câştigat primul său premiu FIFA World Player of the Year, an în care Barcelona a reuşit să câştige campionatul. Sezonul care a urmat este considerat însă unul dintre cele mai bune din cariera brazilianului, deoarece acesta a fost decisiv în câştigarea Ligii Campionilor de către Barcelona după o pauză de 14 ani, precum şi un alt titlu în La Liga.

În acelaşi sezon fantastic, Ronaldinho a înscris o dublă în El Clasico şi a devenit al doilea jucător al Barcelonei, după Maradona în 1983, care a primit un standing ovation din partea fanilor lui Real Madrid pe Santiago Bernabeu. La final, Ronaldinho s-a încununat cu un nou premiu FIFA World Player of the Year, dar şi cu Balonul de Aur.

Plecarea de la Barcelona

În 2008, Ronaldinho a părăsit după cinci ani gruparea blaugrana şi a semnat cu un alt colos al Europei, AC Milan. Trei ani a petrecut R10 pe San Siro, dar echipa nu l-a ajutat să aibă aceleaşi performanţe ca la FCB. În 2011 s-a întors în Brazilia, acolo unde a jucat un an la Flamengo şi un an mai târziu la Atletico Mineiro, club cu care a cucerit Copa Libertadores. Şi-a încheiat cariera în 2015 după alte două experienţe: una în Mexic, la Queretaro şi una în ţara natală, la Fluminense.

Echipa naţională a Braziliei

La nivel internaţional, Ronaldinho a jucat în 97 de meciuri pentru prima reprezenativă. A marcat 33 de goluri şi a evoluat la două Campionate Mondiale. A fost un fotbalist decisiv în câştigarea Cupei Mondiale din 2002, atunci când a format un trio de vis alături de Ronaldo şi Rivaldo. A înscris două goluri la turneul final din Coreea de Sud şi Japonia, dntre care unul memorabil, dintr-o lovitură liberă de la 40 de metri împotriva Angliei.

Sportivi de legendă | Pele

Sportivi de legendă | Diego Maradona

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.