Carlos Valderrama
Carlos Valderrama

Carlos Alberto Valderrama Palacio, născut pe 2 septembrie 1961, cunoscut şi după porecla El Pibe („Copilul), este un fost fotbalist columbian care a jucat pe postul de mijlocaş. El a fost un playmaker creativ, renumit pentru pasele sale precise, tehnica deosebit şi eleganţa cu care conducea balonul la picior.

Valedrrama este considerat unul dintre cei mai buni fotbalişti columbieni şi sud-americani, care au jucat vreodată. Unii afrimă însă că, Valderrama este cel mai mare fotbalist pe care l-a dat Columbia. El s-a făcut remarcat şi prin părul extravagant, dar şi pentru talentul cu care era înzestrat, devenind astfel unul dintre fotbaliştii de elită ai Americii de Sud. Mijlocaşul a fost printre cei mai celebrii fotbalişti între anii 1980 şi 1990. Valderrama a cucerit trofelul decerant celui mai bun fotbalist sud america în 1987, în 1993 şi în 1999. World Soccer l-a inclus în topul celor mai buni 100 de jucători ai secolului 200. În 2004, a fost trecut de Pele în FIFA 100, o listă a celor mai mari 125 de fotbalişti aflaţi încă în viaţă.

Valderrama a jucat pentru naţionala de fotbal a Columbiei între 1985 şi 1998. El a strâns în tot acest timp 111 selecţii şi a marcat 11 goluri. Este cel mai selecţionat jucători din istoria naţionalei sud-americane. El a fost un pilon de bază al erei de aur a fotbalului columbian în anii 90 şi a jucat împreună cu echipa naţională la trei turnee finale de Campionat Mondial şi la cinci turnee Copa America.

Playmakerul şi-a petrecut majoritatea carierei în America de Sud şi în Europa, dar spre finalul carierei a ajuns şi în Major League Soccer, jucând în chiar primul sezon de MLS. A fost una dintre vedetele competiţiei şi a popularizat campionatul american cu prezenţa sa. Astăzi, el este considerat o adevărată legendă şi unul dintre cei mai galonaţi jucători care au ajuns vreodată în MLS. În 2005, a fost inclus în cel mai bun 11 al MLS-ului din toate timpurile.

Columbia şi Europa

Născut la Santa Marta, în Columbia, Carlos Valderrama şi-a început cariera la Union Magdalena, în 1981, în campionatul primei divizii. Mai târziu a jucat pentu Milionarios, în 1984. În 1985 a ajuns la Deportivo Cali, acolo unde şi-a petrecut cea mai lungă perioadă a carierei columbiene. În 1988 a ajuns în Fraţa, la Montepllier. I-a fost însă greu să se adapteze la fotbalul mai puţin rapid şi tehnic din Europa, dar mai agresiv, astfel că a pierdut echipa. Mai târziu s-a adaptat, a devenit vedeta echipei, pe care a ajutat-o să câştige Cupa Franţei în 1990. În 1991 a rămas în Europa şi a semnat cu spaniolii de la Real Valladolid pe un sezon. S-a întors în Columbia în 1992 şi a jucat pentru Independiente Medellin şi puţin pentru Atletico Junior în 1993, echipă cu care a cucerit titlul în Columbia în 1993 şi în 1995.

Major League Soccer

Cum am spus şi mai devreme, Carlos Valderrama şi-a petrecut finalul carierei în Statele Unite Ale Americii acolo unde a devenit o adevărată legendă. El a îmbrăcat tricourile lui Miami Fusion, Tampa Bay Mutiny şi Colorado Rapids.

Palmares Carlos Valderrama

La nivel de club

Montpellier HSC
  • French Cup: 1990
Atletico Junior
  • Colombian Championship: 1993, 1995
Tampa Bay Mutiny
  • MLS Supporters’ Shield: 1996

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.