Cătălin Hîldan
Cătălin Hîldan

Născut pe 3 feburarie 1976 şi decedat pe 5 octombrie 2000, Cătălin Hîldan este un fost fotbalist român, care a jucat pe postul de mijlocaş, la Dinamo şi la echipa naţională.

Cariera de fotbalist a lui Cătălin Hîldan

Cătălin Hîldan a luat primul său contact cu sportul la vârstă de opt ani. Alături de fratele său, Cristi, a fost înscris la clubul de rugby, Olimpia. Fostul mijlocaş a renunţat însă rapid la sportul cu balonul oval şi s-a reorientat către fotbal. A început sportul rege la clubul Dinamo, în vara lui 1986, acolo unde la grupa de copii mai ajunseseră şi alte nume care aveau să devină celebre pentru clubul din Ştefan cel Mare, cum ar fi Florentin Petre sau Mihai Tararache. ub comanda primului său antrenor Ionuț Chirilă a câștigat titlurile naționale la toate categoriile de vârstă: copii, cadeți, juniori, şi mai puțin la juniorii republicani. Cătălin Hîldan a debutat în echipa de seniori a lui Dinamo pe 2 octombrie 1994 într-un „Derby Etern” jucat cu rivala Steaua Bucureşti.

Cătălin a rezistat doar câteva luni în prima echipă a lui Dinamo, el fiind ulterior împrumutat la Târgovişte. Cu el în teren, Oţelul Târgovişte a reuşit promovarea în Liga a II-a şi apoi în Liga I. Prestaţiile bune de la Târgovişte au făcut ca antrenorul lui Dinamo, Cornel Dinu, să îl păstreze în lot pe Hîldan începând cu vara lui 1996. Câţiva ani mai târziu, fostul mijlocaş a devenit căpitanul câinilor. Aşa cum declara, cel mai fericit moment al carierei sale a fost atunci când Dinamo a reuşit să o învingă pe Steaua cu 3-2, iar Dinamo să cucerească titlul după nouă ani de secetă. De la debutul său în Liga I pe 2 octombrie 1994, a jucat 138 de meciuri, marcând 6 goluri.

Echipa naţională a României

Cătălin Hîldan a făcut parte din lotul convocat de Emerich Ienei pentru Euro 2000, dar din nefericire nu a jucat niciun minut la turneul final din Belgia şi Olanda. De-a lungul carierei a strâns opt selecţii pentru prima reperezntativă şi a marcat un gol sub tricolor. Reuşita va rămâne însă una de referinţă având în vedere că a fost al 900-lea gol din istoria naţionalei. (Pe 4 februarie 2000, într-un România – Georgia, 1-1).

Tragicul moment al decesului

Fotbalul românesc a fost şocat atunci când Cătălin Hîldan s-a stins din viaţă la doar 24 de ani. În minutul 74 al unui meci amical jucat la Olteniţa între Dinamo şi FC Olteniţa, Cătălin s-a prăbuşit pe teren în urma unui stop cardiac. Acesta nu a mai putut fi salvat, din păcate, dar a rămas viu în inimile microbiştilor şi în special în inimile fanilor dinamovişti. Peluza Nord a stadionului îi poartă numele sub titulatura de „Peluza Cătălin Hîldan”. La fiecare meci jucat de roş-albi, suporterii scandează „Cătălin Hîldan, Unicul Căpitan!”, pentru a îşi arăta respectul pe care încă îl poartă fostului mijlocaş. În semn de respect, clubul Dinamo a retras numărul cu care evolua pe tricou Cătălin Hîldan, numărul 11. Astfel că, niciun alt jucător nu a mai purtat acest număr în Ştefan cel Mare după dispariţia lui Cătălin.

Palmaresul lui Cătălin Hîldan

La nivel de club

Oţelul Târgovişte
    • Liga a II-a: 1995-1996

Dinamo Bucureşti

  • Liga I: 1999-2000
  • Cupa României: 1999 – 2000

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.