Pele
Pele

În acest articol vom vorbi despre cel care este considerat de mulţi unul dintre cei mai buni, dacă nu, chiar cel mai bun fotbalist din istorie. Edson Arantes do Nascimento vă spune ceva? Ei bine, dacă nu v-aţi prins, este vorba depre nimeni altul decât marele Pele.

Născut pe 23 octombrie 1940, Edson Arantes do Nascimento este cunoscut de înteaga planetă sub numele de Pele. El este un fost fotbalist profesionist brazilian care de-a lungul carierei a evoluat pe postul de atacant. El este considerat de foarte mulţi microbişti şi specialişti, dar şi de către jurnaliştii sportiv drept cel mai bun om care a păşt vreodată pe terenul de fotbal.

Palmaresul lui Pele

În 1999, Pele a fost votat drept cel mai bun fotbalist din lume în secolul trecut de către Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS) și a fost desemnat unul dintre cei doi câștigători ai premiului FIFA Player of the Century.

În același an, Pele a fost ales sportivul secolului de către Comitetul Olimpic Internațional. Potrivit IFFHS, Pele este cel mai de succes marcator din lume, înregistrând 1281 de goluri în 1363 de jocuri, printre care meciuri amicale, meciuri oficiale și jocuri ale echipelor naţionale. În perioadă în care a jucat fotbal, Pele a fost cel mai bine plătit sportiv din lume.

Cariera lui Pele

La vârsta de 15 ani, Pele a început fotbalul la Santos, iar la 16 ani a debutat deja în echipa naţională a Braziliei. În timpul petrecut în tricoul selecţionatei sud-americane, fostul atacant a câștigat trei Cupe Mondiale: în 1958, 1962 și 1970. El este singurul jucător din istorie care a reuşit acest lucru. Pele este golgheterul all-time al Braziliei, cu 77 de goluri în 92 de meciuri. La nivel de club acesta este cel mai bun marcator din istoria lui Santos, el conducându-şi echipa de suflet spre câştigarea Copei Libertadores în 1962 și în 1963.

Cunoscut pentru faptul că a inventat expresia „frumuseţea jocului” şi pentru stilul său încântător, dar şi pentru golurile spectaculoase, Pele a devenit un adevărat superstar în întreaga lume. Echipele la care a jucat au profitat astfel din plin de popularitatea şi de valoarea sa. După ce s-a retras în 1977, Pele a fost un ambasador al fotbalului la nivel mondial şi a apărut în numeroase reclame şi în filme. În anul 2010, Pele a fost numit preşedinte de onoare la New York Cosmos.

Calităţile lui Pele

De-a lungul carierei sale a marcat aproximativ un gol pe meci. Fostul atacant obişnuia să schimbe piciorul cu care lovea minega, tocmai pentru a îşi deruta adversarii. Cunoscut ca un atacant pur sâmge, putea să joace la fel de bine şi în rolul de playmaker, el oferind pase decisive prin viziunea şi prin abilitatea pe care o avea. În afară de aceste calităţi, Pele avea un dribling năucitor cu care îşi dribla adversarii cu ulurinţă. În Brazilia este văzut ca un erou naţional pentru tot ceea ce a realizat în fotbal, dar şi prin campaniile umanitare la care a contribuit. De-a lungul timpului, Pele a primit mai multe premii individuale, pe lângă cele câştigat cu echipele la care a jucat.

Sportivi de legendă | Diego Maradona

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.