FCSB și CSA Steaua sunt două cluburi diferite, o situație pe care nimeni nu și-o imagina posibilă în urmă cu zece ani. Cum s-a ajuns în acest punct? Vom încerca să vă explicăm cât mai simplu în rândurile ce urmează.
Nu doar suporterii s-au împărțit, ci și gloriile roș-albastre. Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă, Anghel Iordănescu sau Tudorel Stoica nu au stat deloc pe gânduri în momentul reapariției CSA Steaua și au schimbat baricada. În schimb, Gică Hagi, Ilie Dumitrescu sau Helmuth Duckadam, trei jucători de legendă în istoria clubului, declară răspicat că singura Steaua este FCSB.
Când a început conflictul dintre FCSB și CSA Steaua
Totul a început în 2011, când CSA a acționat în instanță clubul FCSB pentru folosirea mărcii Steaua București. O decizie definitivă în acest caz a venit însă abia în iarna lui 2015, când clubul lui Gigi Becali a pierdut marca în cauză după o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Din acel moment, Steaua lui Gigi Becali a devenit FCSB, iar numele care rezonează cu istoria nu-l mai poate câștiga înapoi.
Ce procese a pierdut echipa lui Gigi Becali
Procesul din 2015 a fost doar primul pierdut de clubul lui Gigi Becali în fața Armatei dintr-un lung șir de insuccese. Nu mulți prevedeau însă un asemenea deznodământ, ținând cont că Tribunalul București, în aprilie 2012, și Curtea de Apel București, în decembrie 2013, respingeau cererea formată de CSA pentru marcă.
Odată cu pierderea mărcii însă, Gigi Becali a început să piardă și alte procese. Cele mai grele ar putea urma însă în scurt timp. CSA solicită daune de 37 de milioane de euro pentru folosirea abuzivă a mărcii într-un proces deschis de ceva timp, iar într-un altul, intentat în decembrie 2017, solicită atribuirea palmaresului din perioada 1947-2003.

Florin Talpan a trimis la UEFA și un dosar prin care cere forului european excluderea FCSB din competițiile inter-cluburi pe care le organizează. Dacă toate aceste trei demersuri vor fi duse la bun sfârșit, atunci cu siguranță FCSB va dispărea. Dar asta nu înseamnă însă că Becali nu-și poate crea o nouă echipă de fotbal, pe care mulți dintre susținătorii actuali ai clubului din Liga 1 să o asimileze. De asemenea, finanțatorul FCSB are posibilitatea legală să scape de daunele uriașe pe care CSA le solicită prin băgarea firmei în faliment.
Becali a făcut deja un prim-pas pentru a evita alte probleme de ordin juridic, lăsându-l acționar cu acte în regulă la club pe unul dintre nepoții săi, Vasile Geambazi.
De partea cui sunt suporterii roș-albaștrilor
Interesant este că foarte mulți suporteri au rămas alături de echipa din Liga 1, pe care o consideră adevărata Steaua, în ciuda numeroaselor decizii pro CSA date în instanțele noastre de judecată. Becali nu mai poate conta însă pe sprijinul fanilor care făceau spectacol la fiecare meci: Peluza Nord și Peluza SUD. Primii au dispărut mai degrabă din cauza problemelor cu legea avute de liderul lor Gheorghe Mustață. Acesta a fost condamnat la ani grei de închisoare, după ce s-a descoperit că făcea parte din rețeaua interlopă „Clanul Sportivilor”.
În schimb, Peluza SUD a fost dintotdeauna un contestatar puternic al lui Gigi Becali și a stilului său de a face performanță, iar reformarea CSA Steaua a reprezentat momentul prielnic pentru schimbarea favoritei. Ultrașii de la SUD susțin necondiționat echipa Armatei. Mai mult, prin Asociația Steliștilor, aceștia contribuie financiar la bugetul anual al clubului.
Mai există și o parte a suporterilor care susțin ambele cluburi. S-a văzut la prima partidă pe care CSA Steaua a jucat-o pe Arena Națională cu Academia Rapid, când cel puțin 30 la sută din fanii roș-albaștrii păreau mai degrabă neutri în acest conflict.

FCSB are de ceva timp o nouă facțiune, intitulată Peluza Roș-Albastră și din care fac parte foarte mulți tineri. Desigur, lipsa de experiență a acestora la nivel de galerie încă se vede și putem afirma că echipa Armatei este mult mai câștigată în această privință.
Procentual, cel puțin 65% dintre steliștii din România susțin FCSB la ora actuală, dar acest bilanț se poate schimba cu ușurință atât în funcție de performanțele pe care le vor realiza cele două echipe în următorii ani, cât și a strategiilor de marketing.
Florin Talpan, omul care a schimbat istoria
Juristul despre care nimeni nu știa nimic în urmă cu cinci-șase ani, a devenit un adevărat simbol pentru fanii roș-albaștri care și-au dorit o alternativă la echipa lui Gigi Becali. Florin Talpan a câștigat o mulțime de procese de unul singur, bazat strict pe cunoștințele sale. Putem afirma că existența actualei secții de fotbal a clubului CSA Steaua i se datorează în mare măsură.
Talpan poate fi socotit drept un „Robin Hood” al steliștilor răzvrătiți. Nu de puține ori a întâmpinat piedici chiar de la superiorii săi, care i-au verificat cu atenție modul în care a câștigat anumite procese. Este evident un lucru: Florin Talpan nu are vreun interes financiar în toată această poveste, iar asta îi încântă pe ultrașii din Peluza SUD care îi sunt alături.
Cine are dreptate: FCSB sau CSA Steaua?
Poate nici cei care au avut acces la toate dosarele nu știu cu exactitate răspunsul la această întrebare. Luând în calcul toate informațiile pe care le-am văzut de-a lungul anilor în mass-media cu privire la acest conflict, putem trage două concluzii simple:
- Evident că atunci când Gigi Becali a preluat clubul, în 2003, toate actele nu au fost în regulă, motiv pentru care Florin Talpan a și reușit să câștige atâtea procese. Este o greșeală pe care Becali trebuie să și-o asume. Totuși, încheierea contractului de preluare a clubului s-a făcut cu ajutorul unor generali aflați în conducere la acea vreme, astfel că rea-voință a existat din ambele tabere. .
- Zecile de milioane de euro pe care CSA Steaua le solicită drept daune pentru folosirea imaginii în toți acești ani de către clubul din Liga 1 reprezintă doar o oportunitate. Practic, Armata își dorește o parte din investiția lui Becali. Dacă acesta nu ar fi investit în club, iar echipa s-ar fi zbătut în mediocritate, puterea brandului ar fi scăzut considerabil.
Recenzie articol
Rezumat
Totul a început în 2011, când CSA a acționat în instanță clubul FCSB pentru folosirea mărcii Steaua București. O decizie definitivă în acest caz a venit însă abia în iarna lui 2015, când clubul lui Gigi Becali a pierdut marca în cauză după o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Din acel moment, Steaua lui Gigi Becali a devenit FCSB, iar numele care rezonează cu istoria nu-l mai poate câștiga înapoi.