Câte Baloane de Aur are Lionel Messi
Câte Baloane de Aur are Lionel Messi

Lionel Andrés Messi este un fotbalist argentinian profesionist, care joacă pe toate posturile din atac și care este liderul Barcelonei, dar și al echipei naționale a Argentinei. Considerat de foarte mulţi specialişti drept cel mai bun jucator din lume, dar şi cel mai bun din toate timpurile, Messi a câștigat de cinci ori trofeul Ballon d’Or. Patru dintre aceste au fost câștigate consecutiv.

Câte Baloane de Aur are Lionel Messi

Pe lângă cele cinci Baloane de Aur, Messi deţine şi recordul câştigării a cinci „Ghete de Aur”. El și-a petrecut întreaga carieră la Barcelona, ​​unde a câștigat 33 de trofee, dintre care nouă titluri La Liga, patru titluri UEFA Champions League și șase Cupe ale Spaniei. Messi deține recordul pentru cele mai multe goluri înscrise în La Liga (387), un sezon La Liga (50), un sezon de fotbal în Europa (73), un an calendaristic (91) El Clásico (26), precum și cele pentru majoritatea assisturilor din La Liga (150) și Copa América (11). El a marcat peste 600 de goluri pentru club și țară. Messi a câștigat  primul premiul Ballon d’Or la vârsta de 22 de ani, la fel și FIFA World Player of the Year, ambele fără drept de apel

Era Lionel Messi

Au urmat trei sezoane de succes, iar Messi a câștigat de trei ori consecutiv Balonul de Aur, inclusiv un al patrulea, lucru fără precedent. Cea mai bună campanie a lui a fost sezonul 2011-12, în care a stabilit recordul La Liga și cel european pentru cele mai multe goluri înscrise într-un singur sezon, devenind astfel cel mai bun marcator al Barcelonei în competițiile oficiale din martie 2012. După două sezoane, Messi a terminat de două ori pe locul secund în lupta pentru Ballon d’Or, în spatele lui Cristiano Ronaldo, rivalul său din întreaga carieră. Messi și-a recăpătat cea mai bună formă în timpul campaniei 2014-15, doborând recordurile de goluri din istorie atât din La Liga, cât și din Liga Campionilor în noiembrie 2014, și a condus Barcelona la o triplî istorică.

Performanţele lui Messi în tricoul „pumelor”

Internaţional argentinian, Messi este liderul țării sale din toate timpurile. La nivel de tineret a câștigat Campionatul Mondial de Tineret din 2005, terminând turneul cu Balonul de Aur și Gheata de Aur. El are în palmares și o medalie de aur olimpică la Jocurile Olimpice de Vară din 2008. Stilul său de joc, driblingul letal şi faptul ca este stângaci i-au atras comparații cu compatriotul Diego Maradona, care l-a declarat  pe adolescentul de atunci drept succesorul său.

După ce a debutat în august 2005, Messi a devenit cel mai tânăr argentinian care a jucat și a înscris într-o Cupă Mondială a FIFA în ediția din 2006 și a ajuns în finala Copa América 2007, unde a fost numit cel mai bun tânăr jucător al turneului. În calitate de căpitan al lotului din august 2011, el a condus Argentina la trei finale consecutive: Cupa Mondială 2014, unde a câştigat titlul de cel mai bun jucător și turneele finale Copa América din 2015 și 2016. După ce și-a anunțat retragerea internațională în 2016, Mesi a reveni asupra deciziei și şi-a condus țara la calificarea pentru Campionatul Mondial din 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.