Câte Baloane de Aur are Cristiano Ronaldo
Câte Baloane de Aur are Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro este un atacant portughez profesionist care joacă la Juventus și în echipa națională a Portugaliei.

Lusitanul este considerat de foarte mulţi specialişti drept cel mai bun jucator din lume si considerat de multi ca fiind unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile.

Câte Baloane de Aur are Cristiano Ronaldo

Ronaldo are un record de cinci premii Ballon d’Or pentru un jucător european si este primul jucător care a câștigat patru Ghete de Aur ale Europei. El a câștigat 26 de trofee în cariera sa, incluzând cinci titluri de campion, cinci trofee UEFA Champions League și un Campionat European UEFA. Un marcator înnăscut, Ronaldo deține recordul pentru cele mai multe goluri înscrise în cele mai importante cinci ligi din Europa (395), Liga Campionilor (120), Campionatul Euroopean (9) și cele mai multe pase de gol în UEFA Champions League (34) și la Campionatul European(6). A marcat în total peste 670 de goluri de carieră pentru club și țară.

Primul Balon de Aur

Născut și crescut pe insula portugheză Madeira, Ronaldo a fost diagnosticat cu o afecţiune la inimă la vârsta de 15 ani. El a suferit o intervenţie pentru a-și trata boala și a început cariera la Sporting Lisabona. A semnat foarte repede cu Manchester United, la vârsta de 18 ani, acolo unde a câștigat primul său trofeu, Cupa Angliei în primul său sezon pe Old Trafford.

Apoi a pus umărul la câştigarea a trei titluri consecutive de către United în Premier League, un trofeu UEFA Champions League și un Campionat Mondial al cluburilor. Până la vârsta de 22 de ani, cucerise deja primul Ballon d’Or și FIFA World Player of the Year, iar la vârsta de 23 de ani a fost nominalizat din nou la Ballon d’Or și la FIFA World Player of the Year. În 2009, Ronaldo a devenit cel mai scump trasfer din istorie de până atunci, când sa mutat de la Manchester United la Real Madrid în schimbul a 94 de milioane de euro.

Apogeul carierei

La Madrid, Ronaldo a câștigat 15 trofee, dintre care două titluri La Liga, două Copa del Rey, patru titluri UEFA Champions League, două Super Cupe UEFA și trei Campioante Mondiale ale cluburilior. Cel mai bun marcator din istoria galacticilor, Ronaldo a înregistrat un record de 34 de hat-trckuri în La Liga, inclusiv un record de opt hat-trickuri în sezonul 2014-15. Cristiano este singurul jucător care a înscris 30 de goluri în șase sezoane consecutive. După ce s-a madrilenilor, Ronaldo a terminat de trei ori pe locul al treilea în spatele rivalului Lionel Messi, în cursa pentru Balonul de Aur.

El a câştigat însă ediţiile Balon d’Or în 2013 și 2014. După ce a câștigat Liga Campionilor îm 2016 și în 2017, Ronaldo a asigurat din nou Ballon d’Or în 2016 și în 2017. A urmat apoi a treia Ligă a Campionilor consecutivă câştigată de Real Madrid, astfel că Ronaldo a devenit primul jucător care a câștigat trofeul de cinci ori. În 2018, el a semnat pentru Juventus după un transfer care a costat 100 de milioane de euro, cea mai mare taxă plătită vreodată pentru un jucător de peste 30 de ani și cea mai mare plătită vreodată de un club italian.

Succes şi la echipa naţională

Internațional portughez, Ronaldo a fost numit cel mai bun jucător portughez al tuturor timpurilor de către Federația portugheză de fotbal în 2015. A debutat în Portugalia în 2003 la vârsta de 18 ani și de atunci are peste 150 de selecţii, opt turnee finale şi e cel mai bun marcator al naţionalei sale, cu 85 de goluri. A marcat primul său gol internațional la Euro 2004 și a ajutat Portugalia să ajungă la finală. El a preluat conducerea deplină în iulie 2008, ducând Portugalia la primul lor triumf într-un turneu major prin câștigarea Euro 2016 și primirea Ghetei de Argint.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.