Ladislau Boloni
Ladislau Boloni

Născut pe 11 martie 1953, la Târgu Mureş, Laszlo Boloni (Ladislau Boloni) este un fost fotbalist român, care în prezent o antrenează pe Royal Antwerp.

Cariera

Născut la Târgu Mureş într-o familie secuiască, Ladislau Boloni şi-a începui cariera la Chimica Târnăveni. În 1970 a ajuns la ASA Târgu Mureş, acolo unde a petrecut 14 sezoane. În 1984 a fost cumpărat de Steaua, echipă alături de care a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986 (Boloni a ratat o lovitură de departajare, în finala cu Barcelona) şi Super Cupa Europei, un an mai târziu. În 1987, Boloni a plecat de la Steaua. Ajuns la 35 de ani, fostul mijlocaş a ales să îşi încheie cariera în străinătate, acolo unde a evoluat în Belgia pentru Racing Jet Bruxelles şi în Franţa pentru US Creteil. 1992 a fost anul în care Boloni a agăţat ghetele în cui.

Pe 25 martie 2008, Ladislau Boloni a fost decorat de către preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, cu Ordinul „Meritul Sportiv” – clasa a II-a pentru că a făcut parte din echipa care a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986.

Ladislau Boloni, sub tricolor

Boloni are în palmares şi medalia de aur cucerită la Universiadă cu naţionala României. Studenţii tricolori s-au impus la competiţia desfăşurată în Franţa, în 1974, cu un lot din care mai făceau parte Gheorghe Mulţescu, Dan Păltinişanu, Romulus Chihaia sau Paul Cazan.

Ladislau Boloni a făcut carieră şi în echipa de seniori a României. Fostul mijlocaş a rămas în istorie cu golul marcat împotriva Italiei. Reuşita a fost vitală pentru tricolori, deoarece am învins Italia cu 1-0 şi astfel ne-am calificat la Campionatul European din 1984. Turneul final s-a desfăşurat în Franţa, iar Boloni a evoluat în toate cele trei meciuri jucate de România. Mai mult, el a reuşit să marcheze golul egalizator al meciului cu Spania, încheiat cu scorul de 1-1. 102 selecţii şi 23 de goluri sunt cifrele pe care le-a strâns Boloni de-a lungul carierei sub tricolor.

Cariera de antrenor

După ce a pus ghetele în cui, Boloni a început o carieră de succes în antrenorat. După o experienţă la Nancy şi una pe banca României, fostul mijlocaş a preluat-o pe Sporting Lisabona, acolo unde a câştigat încă din primul sezon Cupa României şi Cupa Portugaliei, dar şi Supercupa Portugaliei la începutul celui de-al doilea sezon. Este binecunoscut faptul că în acea perioadă, Boloni a descoperit mai mulţi super fotbalişti lusitani printre care Cristiano Ronaldo, Ricardo Quaresma şi Hugo Viana.

Sporting nu a fost singura echipă din Europa la care a performat antrenorul Boloni. Lui i-a pers bine şi în Belgia, acolo unde cele mai mari performanţe le-a obţinut cu Standard Liege. Cu actualul club al lui Răzvan Marin, Boloni a cucerit campionatul la finalul sezonului 2008-2009, dar şi două Supercupe ale Belgiei, în 2008 şi în 2009. Ca antrenor, Boloni a mai cucerit trofee cu Al Jazira (Cupa Campionilor Golfului) şi cu Nancy (Ligue 2).

Alte curiozităţi

Revenind la cariera de jucător, Ladislau Boloni a fost desemant de două ori „Cel mai bun fotbalist român al anului”, în 1977 şi în 1983. Ca antrenor, cel mai apreciat a fost în Belgia, acolo unde a primit premiul pentru „Cel mai bun antrenor” în 2009.

CITEȘTE ȘI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.