Iordanescu si Jenei, cu Cupa Campionilor Europeni
Iordanescu si Jenei, cu Cupa Campionilor Europeni

Născut pe 22 martie 1937, Emeric Jenei este unul dintre cei mai apreciați antrenori din fotbalul românesc și cel de care se leagă cea mai importantă performanță a României la nivel de echipe de club, câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua, în 1986.

Născut la Arad din părinți de etnie maghiară, Emerich Ienei a fost nevoit să plece pentru o vreme din țară, pe când era copil. Acest lucru a făcut ca primii pași în fotbal să îi facă destul de târziu. Prima echipă din cariera sa a fost Flamura Roșie Arad, actuala UTA Arad, pentru care a jucat însă un singur sezon la seniori. Debutul și l-a făcut în 1955, pe când avea doar 18 ani, dar în ciuda vârstei fragede a bifat 21 de meciuri și două goluri în acel sezon.

Cariera de jucător a lui Emeric Jenei

Mutarea care i-a marcat cariera a fost transferul la Steaua, la începutul anului 1957, pe când avea 20 de ani. În Ghencea a petrecut 12 sezoane, reușind să bifeze 254 de meciuri și 7 goluri. Jenei a câștigat atunci primele și singurele lui trofee din cariera de jucător – a luat de trei ori titlul cu Steaua și a câștigat patru trofee ale Cupei. De asemenea, în această perioadă, fostul mijlocaș defensiv a obținut 12 selecții la echipa națională. A participat cu lotul tricolor și la Jocurile Olimpice de la Tokio, din 1964, unde tricolorii au încheiat pe poziția a cincea.

Emeric Jenei, ca jucator la Steaua
Emeric Jenei (stanga), in perioada in care juca pentru Steaua

Jenei avea 32 de ani când comuniștii au început să le permită jucătorilor români să se transfere în străinătate. Și el a profitat. A plecat în Turcia, la Kayserispor, unde avea să joace doi ani și de unde avea să se retragă din cariera de jucător. A evoluat în 30 de meciuri pentru echipa din prima ligă turcă și a marcat patru goluri.

Antrenorul din finala de la Sevilla

Performanțele pentru care Emeric Jenei a rămas în istoria fotbalului românesc au fost obținute din postura de antrenor. Cariera de tehnician și-a început-o la Steaua, în 1972, ca secund. După un singur an a fost promovat ca antrenor principal și după încă un an a cucerit primul său titlu ca antrenor cu echipa din Ghencea. A fost unul dintre cele cinci titluri câștigate cu Steaua în cele șase mandate petrecute pe banca roș-albaștrilor. În total, zece ani a petrecut Jenei pe banca Stelei, timp în care a mai obținut de asemenea trei Cupe ale României.

Cel mai important moment din cariera lui Jenei a fost câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986. A fost o poveste cu totul specială. Adus la echipă în 1983, Jenei a fost demis după ce a ratat titlul în acel sezon, doar pentru a fi reinstalat pe banca tehnică după numai trei luni. Anul următor a câștigat titlul și astfel Steaua a obținut dreptul de a lua startul în cea mai importantă competiție a Europei. A fost un sezon de poveste, care va rămâne pentru totdeauna în amintirea microbiștilor din România.

Echipa Stelei dupa castigarea Cupei Campionilor Europeni
Echipa Stelei dupa castigarea Cupei Campionilor Europeni

Două turnee finale pe bancă

Succesul din Cupa Campionilor Europeni l-a adus pe Emeric Jenei în atenția echipei naționale. Învara lui 86 a fost numit antrenor la prima reprezentativă, alături de Mircea Lucescu. Numai că, la scurt timp după, Lucescu a fost dat afară, iar Jenei a rămas singurul antrenor. A ratat calificarea la Euro 1988, dar i-a adus pe tricolori la Cupa Mondială din Italia, din 1990, primul turneu final de Cupă Mondială după 20 de ani. S-a întors la națională și în 2000, după scandalul dintre Pițurcă și fotbaliștii Generației de Aur, care a dus la demiterea antrenorului. Jenei i-a condus pe tricolori la Campionatul European și a ajuns până în sferturile de finală, cea mai bună performanță pentru România la un Campionat European.

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.