sandu neagu
sandu neagu

Născut pe 19 iulie 1948, Alexandru Neagu a fost în cei 13 ani de activitate fotbalistică unul dintre cei mai importanți jucători din campionatul intern. Fosta glorie a Rapidului s-a stins din viață în 2010, la vârsta de 61 de ani.

O viață pentru Rapid

Deși a jucat doar 13 ani în Giulești, Sandu Neagu rămâne unul dintre idolii Giuleștiului. S-a format la echipa a doua a clubului, iar în 1965 a făcut pasul către prima echipă. De-a lungul vieții, Neagu a jucat doar pentru clubul din Giulești, alături de care a câștigat un titlu și două Cupe ale României.

Echipa Rapidului de la mijlocul anilor 70
Echipa Rapidului de la mijlocul anilor 70

Cariera lui Alexandru Neagu

Neagu a fost om de bază în epoca de glorie a Rapidului. Cu el în teren, giuleștenii și-au adjudecat primul titlu din istorie, în 1967. A avut apoi de așteptat încă cinci ani pentru un nou trofeu în tricoul alb-vișiniu. În 1972, Rapid a câștigat Cupa României. Deși a fost unul dintre cei mai curtați jucători ai Rapidului, Sandu Neagu nu s-a despărțit niciodată de echipa sa de suflet. Nu a făcut-o nici în momoentul în care giuleștenii au fost aruncați, printr-un joc al culiselor, în liga a doua. A luptat alături de coechipieri și a obținut promovarea încă din primul sezon. În același an, Rapidul își mai trecea în palmares o cupă a României.

În cei 13 ani petrecuți în Giulești, Sandu Neagu a îmbrăcat de 286 de ori tricoul Rapidului și a marcat 110 goluri. Chiar și astăzi, la 40 de ani distanță de retragerea sa, Neagu rămâne al doilea cel mai bun marcator din istoria Giuleștiului.

Eroul de la Guadalajara

Sandu Neagu este cunoscut microbiștilor mai ales datorită evoluțiilor sale la echipa națională. A jucat doar doi ani la prima reprezentativă, cu 17 meciuri jucate și doar patru goluri marcate. Rămân însă în istorie evoluțiile sale excelente de la Cupa Mondială din Mexic, din 1970. Avea doar 22 de ani la acea vreme și venea după trei sezoane foarte bune în tricoul Rapidului. A fost luat de Angelo Niculescu în avionul de Mexic și nu a dezamăgir. Cunoscut și astăzi ca „Eroul de la Guadalajara”, Sandu Neagu rămâne în istorie cu golul marcat împotriva Cehoslovaciei, dubla finalistă la Mondiale și câștigatoare a unui titlu European în 1978.

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.