Silviu Lung
Silviu Lung

Născut pe 9 septembrie 1956, Silviu Lung este un fost fotbalist român, care a evoluat pe postul de portar. Este considerat unul dintre cei mai buni goalkeeperi din istoria României.

Cariera lui Silviu Lung

Născut la Sânmiclăuş, judeţul Satu Mare, Silviu Lung a debutat în Divizia A la Universitatea Craiova, în anul 1974. El a jucat nu mai puţin de 14 sezoane pentru „Ştiinţa”, club alături de care a câştigat două titluri de campion. 308 meciuri a strâns Silviu Lung în cei 14 ani petrecuţi între buturile Universităţii Craiova. În 1988, a fost cumpărat de fosta campioană a Europei, Steaua Bucureşti. Lung a cucerit titlul şi cu roş-albaştrii încă de la primul sezon. Fostul goalkeeper a apărat poarta Stelei în finala Cupei Campionilor Europeni din 1989, atunci când „militarii” au pierdut în faţa lui AC Milan cu scorul de 0-4.

În 1990, a părăsit-o pe Steaua pentru prima şi singura sa aventură în străinătate. Lung a evoluat timp de un sezon pentru spaniolii de la CD Logrones. S-a întors în ţară în ediţia 1992-1993 a campionatului, la Craiova, însă nu la Universitatea, ci la Electropuetere. După doi ani petrecuţi la a doua echipă a Băniei, Silviu Lung a renunţat la fotbal în 1994., ultima echipă fiind desigur, marea dragoste, Fotbal Club Universitatea Craiova.

Internaţionalul Silviu Lung

Silviu Lung este unul dintre cei mai buni portari din istoria ţării, dar şi unul dintre cei mai reprezentativi tricolori din istoria naţionalei României. Fostul portar a fost selecţionat de 77 de ori în perioada 1979-1993. A jucat cu România la Campionatul European din 1984, dar şi la Cupa Mondială din 1990, acolo unde a fost căpitan în toate meciurile disputate de echipa lui Emerich Ienei.

Antrenor cu portarii

După retragere, Silviu Lung nu a putut sta deloc departe de buturi. El este de peste 20 de ani antrenor cu portarii şi a lucrat pentru mai multe cluburi cum ar fi: Universitatea Craiova, FC Naţional Bucureşti, Nagoya Grampus, Pandurii Târgu Jiu, Astra Ploieşti, FC U Craiova sau Concordia Chiajna. Între 1995 şi 1997, Lung a fost antrenor principal la Minerul Motru, iar la începutul anului 1994, antrenorul lui Olympique de Casablanca. El a revenit ca principal pe banca tehnică a unei echipe abia în 2017, atunci când a preluat echipa din Liga a III-a, CSO Filiaşi.

Viaţa personală

Silviu Lung are doi băieţi. Ambii au îmbrăţişat meseria de portar. Fiul cel mare, Tiberiu, este în prezent antrenor cu portarii, iar ultima dată a jucat la Mpumalanga Black Aces, în Africa de Sud, după ce de-a lungul timpului a trecut pe la FC U Craiova sau Steaua Bucureşti. În schimb, fiul cel mic, Silviu, este titular incontestabil la formaţia turcă Kayserispor. „Silvică” a apărat şi el poarta Universităţii Craiovei, dar remarcat s-a făcut la Astra, acolo unde a cucerit titlul în 2016. Silviu Lung, Jr. este convocat cu regularitate şi la echipa naţională a României. Un eveniment mai puţin fericit din viaţa lui Silviu Lung s-a petrecut în luna ianuarie a anului 2014. El a fost implicat într-un accident de maşină, care s-a soldat cu moartea unei persoane aflate într-o altă maşină. Lung a ajuns şi el atunci la spital, dar cu răni minore.

CITEȘTE ȘI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.