nicolae negrila
nicolae negrila

Unul dintre jucătorii emblematici ai Universității Craiova, Nicolae Negrilă s-a născut pe 23 iulie 1954, la Ghighera, în județul Dolj. Poreclit „Negoro”, fostul fundaș dreapta, a fost declarat maestru al sportului și a fost decorat cu ordinul „Meritul sportiv” clasa a III-a pentru evoluțiile din tricoul naționalei.

„Negoro” și-a dedicat cariera Universității Craiova, club în care a intrat încă de la vârsta de 15 ani. A petrecut trei ani la juniori înainte să fie promovat la prima echipă, în 1973. Au urmat 15 ani de evoluții excepționale pentru echipa fanion a Olteniei, timp în care a rescris istoria unuia dintre cele mai iubite cluburi ale României.

Cariera lui Nicolae Negrilă

Nicolae Negrilă a avut parte de un debut cum puțini au reușit. Primul meci la echipa mare a Craiovei l-a jucat în 19 iunie 1974, în meciul care a consfințit câștigarea primului titlu din istoria Științei. Fostul fundaș dreapta a avut o evoluție magistrală în remiza fără goluri cu Petrolul Ploiești. A fost doar începutul unei cariere strălucitoare în alb și albastru. În cei 15 ani de fotbal în Bănie, a bifat 352 de prezențe și a marcat 15 goluri. Cu el în echipă, oltenii au câștigat trei titluri de campioni și au mai terminat de alte șapte ori pe podium. De asemenea, Craiova a câștigat patru Cupe ale României în această perioadă.

nicolae negrila

Momentul de gloria al lui Negrilă s-a petrecut în primăvara lui 1983. Craiova îi înfrunta pe nemții de la Kaiserslautern în manșa retur a sferturilor de finală UEFA Europa League. După 2-3 în deplasare, fundașul a marcat singurul gol al returului din Bănie și a calificat-o pe Universitatea în semifinalele competiției. Era prima semifinală europeană pentru o echipă românească. Din păcate, penultimul act a fost capăt de drum pentru Universitatea, care a pierdut dubla cu Benfica Lisabona.

Șapte ani sub tricolor

Evoluțiile excelente din tricoul Craiovei i-au adus lui Negrilă și selecția la echipa națională. A debutat 27 august 1980, în meciul câștigat de tricolori în fața Iugoslaviei cu 4-1, în Cupa Balcanică. A fost un om de bază în echipa care a calificat România la turneul final al Campionatului European din Franța, din 1984. În total, a disputat 28 de meciuri sub tricolor și a marcat un gol.

Nationala Romaniei la Campionatul European din 1984
Nationala Romaniei la Campionatul European din 1984.  Negrila, al treilea de pe randul de sus

Retragerea din activitate

Negrilă a părăsit-o în 1988 pe Universitatea, dar nu s-a retras direct. A mai jucat un sezon la Jiul Petroșani, timp în care a jucat 24 de meciuri pentru mineri. A trecut apoi la antrenorat și a avut succes încă de la prima experiență. În sezonul 1990-1991 a câștigat eventul cu Universitatea din postura de antrenor secund. Nu a reușit să facă însă niciodată pasul spre a deveni un principal de succes. Cel mai sus a antrenat în Divizia B, la Gilortul Târgu Cărbunești, iar cea mai bună performanță a fost promovarea în Divizia B cu Constructorul Craiova.

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.