ion oblemenco
ion oblemenco

Născut pe 13 mai 1945, Ion Oblemenco a rămas în istorie ca simbol al Universității Craiova. Și-a petrecut aproape toată cariera de fotbalist în Bănie, apoi s-a întors să-și antreneze echipa de suflet. Pentru incredibilele sale rezultate, oficialii din Craiova i-au dat numele său stadionului din Bănie.

Născut la Corabia, Ion Oblemenco a făcut primii pași în fotbal la echipa din localitate. După doar doi ani s-a mutat la Electroputere Craiova, apoi după alți doi ani a ajuns la juniorii Universității Craiova. Debutul în prima ligă și l-a făcut însă în tricoul Rapidului. A fost adus de Valentin Stănescu în Giulești și a debutat chiar împotriva Craiovei. A marcat împotriva fostei sale echipe, dar echipa din Bănie s-a impus cu 3-1. Cu toate acestea, șansele sale a prinde primul 11 erau destul de mici. În doi ani a bifat doar opt meciuri, a marcat trei goluri, iar în 1966 s-a întors la Craiova

Ion Oblemenco, simbol în Bănie

Revenit în Bănie la vârsta de 21 de ani, Ion Oblemenco a devenit repede un lider al echipei și a fost numit căpitan. Nu a fost o decizie întâmplătoare. La primul său sezon în tricoul Universității, atacantul a marcat d3 17 ori în 23 de meciuri și a devenit golgheterul Diviziei A. A repetat apoi performanța în alte trei rânduri, în sezoanele 1969–1970 (19 goluri), 1971–1972 (19 goluri) și 1972–1973 (21 goluri). Este unul dintre cei doar trei jucători care au reușit să devină golgheteri de patru ori în prima ligă a României.

Oblemenco a fost probabil cel mai important jucător al Craiovei în cea mai bună perioadă din istoria clubului. I-a condus pe studenți spre primul lor titlu de campioni, în 1974, însă marele său regret a fost faptul că nu a apucat să joace și pentru naționala României. După despărțirea de Craiova, a mai jucat un sezon la FCM Galaţi. A marcat 15 goluri în 10 partide și a pus punct carierei de fotbalist.

Una dintre poveștile care va rămâne petru totdeauna în istoria Craiovei este legată chiar de Oblemenco. În 1972, atacantul a fost diagnosticat cu ulcer peptic. A fost operat de două ori cu succes și s-a întors pe gazon. În primul meci de la revenire, contra Rapidului, Oblemenco a marcat trei goluri.

Trei decenii de antrenorat

Oblemenco a debutat în antrenorat pe banca echipei pe care a iubit-o cel mai mult. Valentin Stănescu, cel care l-a debutat în Liga I, i-a oferit și șansa de a antrena. A fost secundul fostului rapidist timp de un sezon și împreună au pus umărul la un nou titlu pentru Universitatea Craiova, al doilea, cel din 1980. A rămas apoi principal în Bănie și a câștigat eventul în anul următor. De asemenea, a ajuns în sferturile de finală ale Cupei Europei, în 1982.

Oblemenco a murit în 1996, la vârsta de 51 de ani, după ce a suferit un atac de cord în timpului unui meci amical între echipa pe care o pregătea, Hassania Agadir, și Union Sidi Kacem.

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.