Porto - Benfica
Porto - Benfica

Aşa cum v-a obişnuit, altSPORT.ro continuă seria Fotbal Derby. De această dată a venit timpul să vă prezentăm cea mai înflăcărată rivalitatate din fotbalul lusitian. Aşadar, niciun meci din Portugalia nu este mai tare decât clasicul FC Porto – Benfica.

O Classico

O Classico („Clasicul”) este numele oricărui meci de fotbal dintre S.L. Benfica și FC Porto. Inițial, termenul „O Classico” se referea numai la jocurile disputate în Primera Liga, dar acum, această denumire este dată tuturor meciurilor din competiţiile interne când se întâlnesc Porto şi Benfica, indiferent că este vorba de Taça de Portugal, Taça da Liga sau Supertaça Cândido de Oliveira.

În ciuda faptului că  cele două cluburi  portugheze sunt cele mai galonate în fotbalul european, cu un total de nouă trofee internaţionale adunate împreună, Benfica şi Porto nu s-au dulet niciodată într-o competiţie europeană. Benfica şi Porto sunt două dintre cele mai mari cluburi din Portugalia, cea de a treia fiind Sporting Lisabona.

O rivalitate echilibrată

Rivalitatea vine şi din cauza faptului că Lisabona și Porto sunt cele mai mari două orașe din Portugalia, iar cele două cluburi sunt două dintre cele mai bogate, mai galonate și mai influente echipe de fotbal din Portugalia. Animozitatea dintre aceste două părți se extinde și din istoria politică, culturală și sportivă a țării.

Scurt istoric al performanţelor

Porto şi Benfica şi-au împărţit supremaţia de-a lungul timpului. La finalul anilor 50 şi în anii 60, Benfica a dominat atât fotbalul portughez, cât şi pe cel european. Prezenţa lui Eusebio a făcut ca Benfica să câştige opt titluri de campioană în opt ani de zile. Mai mult, Benfica a cucerit şi două Cupe ale Campionilor Europeni consecutive, în 1961 a învins-o cu 3-2 pe Barcelona, iar în 1962 a câştigat cu scorul de 5-3 împotriva lui Real Madrid.

În anii 90, FC Porto a început să domine fotbalul lusitan. Dragonii au câştigat atunci cinci titluri consecutive. Supremaţia lui Porto a continuat şi după anul 2000, mai ales sub comanda lui Jose Mourinho, cel care a adus pe Dragao Cupa UEFA în 2003 şi UEFA Champions Legue în 2004. Benfica a cucerit titlul în 2005 după zece ani de secetă.

CITEȘTE ȘI

De asemenea, Benfica a reuşit în sezonul 2009-2010 performanţa de a o învinge pe FC Porto cu 3-0 în finala Taça da Liga cucerind astfel prima din cele patru Cupe ale Ligii pe care le-a câştigat apoi consecutiv. FC Porto nu a câştigat niciodată acest trofeu. În 2011, FC Porto s-a răzbunat şi a obţinut cea mai categorică victorie în faţa „vulturilor”, pe Dragao. 5-0 a fost scorul cu care „dragonii” şi-au bătut rivalii. 2014 va rămâne anul pe care niciun suporter al Benficăi nu îl va uita. Echipa de pe da Luz a făcut istorie după ce a câştigat în acelaşi sezon Primeira Liga, Taça de Portugal și Taça da Liga.

Palmaresul celor două rivale

În competiţiile internaţionale Benfica Porto
Cupa Campionilor Europeni / UEFA Champions League 2 2
Cupa UEFA / UEFA Europa League 0 2
Supercupa Europei 1
Cupa Interncontientală 0 2
În competiţiile interne Benfica Porto
Prima Ligă a Portugaliei 36 28
Cupa Portugaliei 26 16
Campionatul Portugaliei 3 4
Cupa Ligii Portugaliei 7 0
Supercupa Portugaliei 7 21
Total 81 76

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.