Miralem Pjanic
Miralem Pjanic

Miralem Pjanic este titular de drept în echipa lui Juventus, dar mijlocaşul a parcurs un drum lung pentru a ajunge în top. Bosniacul a oferit în exclusivitate un interviu pentru The Guardian, interviu care poate fi citit şi aici, pe altSPORT.ro.

Din Iugoslavia, în Luxemburg

Fahrudin Pjanic știa că vine războiul. În calitate de fotbalist la FK Drina Zvornik în liga a treia a Iugoslaviei, tatăl lui Miralem a călătorit în toată țara şi a fost martor la tensiunile sociale și politice care au avut loc la începutul anilor 1990. Proaspăt părinte al lui Miralem, instinctul lui Fahrudin era acela să-și scoată familia din ţară înainte de se întâmpla ceva mai rău.

Prietenii din Luxemburg l-au pus în legătură cu un club semi-profesionist, Schifflange, care i-a oferit un contract cu jumătate de normă și l-a ajutat să găsească un loc pentru plata facturilor. Cu toate acestea, pentru a profita de această oportunitate, Fahrudin avea nevoie de permisiunea celor de la Zvornik ca să îi dea dezlegarea și să îi furnizeze documentele necesare pentru a părăsi ţara.

Miralem Pjanic era prea mic ca să știe ce se întâmplă, dar povestea a devenit deja celebră în familia lor. „Mama mea a vrut să plecăm cu orice preţ, dar clubul s-a opus”, își amintește mijlocaşul. „Apoi am început să plâng. Acest lucru l-a supărat atât de mult pe secretarul clubului încât în ​​cele din urmă cei de acolo au spus: OK, o să vă lăsăm doar pentru copilul ăsta”.

„Părinții mei sunt un exemplu pentru mine”

Acel copil are acum 28 de ani și un jucător cheie al campioanei Italiei, Juventus.

„Au început de la zero și au reușit să construiacă o familie minunată. Singuri, dar împreună, timp de 27 de ani locuiesc tot acolo. E un lucru minunat. Astăzi trăiesc foarte bine în Luxemburg. Mai am o soră și un frate care şi ei cresc foarte repede şi bine. Părinții mei sunt un exemplu pentru mine, ceea ce au reușit să obțină fără să aibă absolut nimic.”

Pjanic şi-a atins de unul singur potenţialul. Mai întâi crescând la echipa de tineret a lui Schifflange, ajungând apoi la Metz, Lyon, Roma şi acum Juventus. În Italia el este poreclit Il Pianista (Pianistul), deşi în teren pare mai degrabă un dirijor având în vedere felul în care distribuie pasele la mijlocul terenului, dând impresia dirjorului care îşi ajută soliştii să strălucească.

Scopul lui Miralem Pjanic pe terenul de joc

„Eu nu sunt un fotbalist care să poată face 10 driblinguri deodată sau să dea doar pase cu călcâiul. Nu mă interesează foarte mult acest aspect. Sunt mai fascinat de simplitatea jocului, pentru că acestea sunt lucrurile care fac acest sport atât de frumos. Acesta consider eu că este de fapt el mai greu lucru şi nu oricine poate.”

„Am avut norocul să văd jucători ca Zinedine Zidane, Xavi, Andrés Iniesta, Andrea Pirlo, care se apropie de tot ceea ce îmi doresc şi eu să fac. Ei făcea lucrurile simple pentru echipă și faceau în aşa fel ca întreaga echipă să joace bine cu lucruri mărunte care nu se observau întotdeauna. Ei se orientau în jurul lor, iar când primeai mingea luau decizii care făceau viaţa mai simplă pentru coechipierii lor.”

Marele regret al lui Henrik Larsson și ce a făcut Man United pentru el: „Un club care are grijă de jucătorii săi”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.