Ivan Savvidis, patron PAOK
Ivan Savvidis, patron PAOK

Patronii au un rol covârşitor în soarta echipelor de fotbal. Ei investesc bani din propriul buzunar şi iau deciziile finale.

Problema este că unii dintre ei îşi depăşesc atribuţiunile şi se implică mai mult decât trebuie în soarta echipelor, uneori făcând rău direct sau indirect propriului club.

Top 5 cei mai controversați patroni din fotbal

În acest articol vom face o scurtă sinteză a celor mai controversaţi cinci patroni din fotbal

Maurizio Zamparini

Maurizio Zamparini este un om de afaceri italian, proprietar și director al clubului Città di Palermo. El a intrat în fotbal în 1987, atunci când a cumpărat-o pe Venezia. A salvat clubul de la faliment şi l-a dus din Serie C2 până în Serie A. În 2002 a vândut Venezia pentru a cumpăra Palermo, club pe care l-a readus din Serie B în Serie A în 2004. În aprilie 2012, Zamparini a fost suspendat timp de un an din fotbal pentru că era implicat la trei cluburi în acelaşi timp. Cinci luni mai târziu, această suspendare a fost ridicată. Pe 27 februarie 2017, omul de afaceri a demisionat din funcţia de preşedinte a lui Palermo. El a vândut majoritatea acţiunilor unei firme anglo-americane, iar în pretent este membru al consiliului de administraţie.

Gigi Becali

Este probabil cel mai controversat patron din fotbalul românesc, dar şi cel mai de succes. În 2003 a preluat pachetul majoritar al clubului Steaua Bucureşti, iar de-atunci a refăcut din clubul roş-albastru cea mai puternică forţă a campionatului nostru. Implicat în multe afaceri şi în politică, Becali a avut o carieră tumultoasă. A făcut şi închisoare din cauza fotbalului, în 2013 fiind condamnat în dosarul „valiza”, deoarece în 2008 a încercat să îi premieze pe fotbaliştii lui U Cluj. Este binecunoscut faptul că pe lângă sumele uriaşe pe care le investeşte la echipă, latifundiarul din Pipera se implică serios în deciziile de ordin tactic ale celui mai mare club din România.

Ivan Savvidis

Grec de origine cazacă, patronul lui PAOK Salonic este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia şi membru al Parlamentului Rusesc, dar şi un apropiat al lui Vladimir Putin. A preluat în anul 2012 frâiele echipei antrenate de Răzvan Lucescu. Cel mai controversat moment al său a avut loc chiar în primăvara acestui an. Enervat de o decizie a brigăzii de arbitri într-un derby cu AEK, Savvidis a intrat pe teren cu pistolul vrând să îşi scoată echipa de pe teren.

Christian Constantin

Patronul lui FC Sion nu este deloc străin de fotbal. El a jucat pe postul de portar la Lugano. Arhitect de profesie, Constantin a salvat-o pe Sion, atunci când a preluat-o după o retrogradare în 2003. Pe 12 octombrie 2017, elveţianul a fost suspendat 14 luni din fotbal deoarece l-a atacat pe fostul selecţioner al Elveţiei, Rolf Fringer.

Aurelio De Laurentiis

Fiul fostului producător de film Luigi De Laurentiis şi nepotul regizorului Dino de Laurentiis, Aurelio a fost născut să aibă succes. El a călcat pe urmele predecesorilor săi şi are propria companie cinematografică, Filmauro. El este însă cunoscut faptul că o patronează pe una dintre cele mai puternice echipe din Italia, Napoli.

Top 5 campioane din Liga 1 pe care nimeni n-ar fi pariat la startul sezonului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.