În acest articol urmează să dezbatem mitul suplimentelor pentru culturism. Cine are nevoie de aceste suplimente nutritive, care suplimente sunt indicate şi când sunt indicate pentru a fi administrate şi ce controverse se produc în lumea sportului din cauza lor.
Suplimente pentru culturism. Sunt ele benefice?
Suplimentele nutritive sunt folosite în lumea culturismului indiferent că acest sport este practicat atât la nivel profesionist, cât şi la nivel amator. Ele sunt de fapt nişte suplimente alimentare care compun un compex de substanţe a căror menire este să îmbunătăţească randamentul sportivilor. Majoritatea suplimentelor sunt naturale, pot fi cumpărate foarte uşor şi în mod legal, dar sunt şi suplimente făcute artificial, multe dintre acestea fiind la limita sau chiar dincolo de limita legii şi sunt interizise în mai multe sporturi. Ele sunt de cele mai multe ori benefice, pentru că au rolul de a completa alimentaţia unui sportiv, dar cum am spus şi mai sus, atenţie pentru că unele substanţe pot fi interzise, iar cei care practică sport de performanţă pot pica testul anti-doping. În funcţie de suplimentul alimentar ales, acesta poate îmbunătăţii forţa, tonusul muscular, vascularizarea sângelui, creşterea în masă musculară, ş.a.m.d.
Ce tipuri de suplimente există și care sunt indicate începătorilor
Creatina
Creatina este probabil cel mai popular supliment nutritiv în lumea culturismului. Indiferent că vrei să creşti în masă musculară sau să te defineşti, poţi lua creatină. Creatina este un produs 100% natural, care deja se regăseşte şi este produsă de corpul uman. Creatina dezvoltă forţa şi energia şi este recomandat a se consuma în jur de cinci grame pe zi. Este foarte important ca în momentul în care consumi creatină să bei foarte multe lichide, în special apă pentru a permite hidratarea mai bună a rinichilor. Mai mult, creatina creşte ratele de sinteză a proteinelor şi ajută la o mai bună şi rapidă recuperare după efort.
Whey protein
Whey protein sau concentratul proteic din zer este un supliment care nu trebuie să lipsească din alimentaţia unui culturism. Este probabil la fel de popular precum creatina. Concentratele proteice au concentratie de 70-80% şi o cantitate mică de lactoză si de grăsimi. Poate fi consumat în orice moment al zilei, de preferat dimineaţa pe stomacul gol, înainte şi după antrenament sau seara, înainte de culcare. Un shake de concentrat proteic din zer poate fi asimilat drept o masă din cele pe care trebuie să le iei pe parcursul unei zile.
Vitaminele şi mineralele
Fie că le iei din alimente sau din suplimente nutritive, vitaminele şi mineralele nu trebuie să lipsească din dieta unui sportiv. Sunt probabil cele mai la îndemâna suplimente. Pot fi găsite atât în supermarketuri, la plafar sau în farmacii. Corpul uman are nevoie de vitamine şi minerale pentru a îndeplini funcţiile de bază şi pentru bunul mers al proceselor complexe care se produc în corp. Vitaminele sunt A, C, D, E, K, complexul de vitamine B şi minerale precum magneziu, iod, calciu, zinc.

Batoanele proteice
Batoanele proteice sunt o alternativă la shakeul proteic. Diferenţa este că sunt mai sărace în proteine, dar sunt mai practice, mai ieftine şi pot fi achiziţionate aproape de oriunde. Atenţie! Multe dintre aceste batoane conţin zahăr, aşa că ar fi de evitat.
Aminoacizii
Aminoacizii sunt de fapt proteine descompuse. Există 17 tipuri de aminoacizii. Ei se împart în două categorii, esenţiali şi nesenţiali. În lumea culturismului există însă patru aminoacizi care nu trebuie să lipsească din niciun plan alimentar. Este vorba de taurină, arginină, glutamină şi beta-alanină. Aminoacizii sunt benefici atât la creşterea în masă musculară, cât şi la recuperarea muşchilor. Ei pot fi de mai multe tipuri. Praf sau pastile şi se regăsesc sub formă de BCAA, whey aminos, beef aminos, amino energy
Sirpoul de arţar
Siropul de arţar este unul dintre cele mai gustoase şi sănătoase produse dulci. Este complet natural şi este mult mai sănătos decât zahărul. Poate fi folosit ca ândulcitor. Reduce inflamaţia, menţine constant nivelul din sânge al zahărului şi este bogat în minerale şi vitamine.
Oxidul nitric
Oxidul nitric se regăseşte în toate suplimentele de tip pre-work-out, cele care se folosesc înainte de antrenament. Ajută la o pompare mai bună a sângelui şi la vasodilatarea acestuia, dar şi circulaţia. Oferă acea senzaţie de energie şi trezeşte organismul atunci când este obosit.
Zinc şi fier
Zincul şi fierul fac parte din categoria mineralelor esenţiale pentru organsim. Fierul este util pentru o mai bună metabolizare a complexului de vitamine B. Suplimentele care conţin zinc sunt recomandate să fie administrate seara, alături de magneziu pentru o mai bună relaxare a muşchilor pe perioada somnului.
De unde putem cumpăra suplimente pentru culturism
Suplimentele pentru culturism pot fi cumpărate ori de pe internet, ori de la magazine specializate care se ocupă cu aşa ceva. Unele dintre cele mai cunoscute siteuri de specialitate care oferă şi livrează la domiciliu o gamă largă de produse ar fi următoarele:
- megaproteine.ro
- gymbeam.ro
- culturism-suplimente.ro
- myprotein.ro
Suplimente pentru culturism. Riscuri și reacții adverse

În general, suplimentele nutritive nu au reacţii adverse. Ce este foarte important este să nu depăşeşti doza înscrisă pe ambalaj. Indiferent că faci sau nu sport de performanţă, indicat ar fi să consulţi un medic nutriţionist şi să nu iei suplimente după cum crezi sau după cum spun alţii. Un specialist îţi poate spune de ce anume are nevoie organismul tău.
CITEȘTE ȘI
- Exerciții de culturism în funcție de grupa musculară
- Program de antrenament dacă lucrezi 8 ore pe zi
- Adevărul despre steroizi
Nu arunca banii pe suplimente crezând că vor face minuni. Ia doar strictul necesar şi nu te baza doar pe ele. Adaugă-le unei alimentaţii sănătoase. Cel mai mare risc este că suplimentele oferă acel efect placedo. La un momentdat vei avea senzaţia că nu poţi performa decât cu suplimente. Eronat. Este sunt doar o mică piesă a puzzleului pe care vrei să îl construieşti. Încearcă să nu te bazezi doar pe suplimente. O alimentaţie sănătoasă, odihna şi antrenamentul reprezinta cheia succesului în culturism.
Putem pune masă musculară fără a consuma suplimente?
Masa musculară poate fi dezvoltată şi fără consumul de suplimente nutritive, doar că este foarte greu să ai o alimentaţie perfectă. Pentru a creşte în masa musculară este recomandat să consumi şase mese pe zi. Dacă nu poţi face acest lucru, ar fi bine să ai minim trei mese, iar celălalte trei mese să fie compensate de suplimente. Dar chiar şi dacă ai avea şase mese pe zi, nu vei putea să găseşti în mâncare tot ce oferă suplimentele, cum ar fi oxidul nitric sau creatina, înainte de antrenament.
Recenzie articol
Rezumat
Suplimentele nutritive sunt folosite în lumea culturismului indiferent că acest sport este practicat atât la nivel profesionist, cât şi la nivel amator. Ele sunt de fapt nişte suplimente alimentare care compun un compex de substanţe a căror menire este să îmbunătăţească randamentul sportivilor.