Ilie Dumitrescu
Ilie Dumitrescu

Născut pe 6 ianuarie 1969, Ilie Dumitrescu este un fost fotbalist român şi antrenor, care ultima dată a pregătit-o pe FCSB.

Un atacant extrem de talentat, Ilie Dumitrescu a fost consacrat pentru trioul ofensiv pe care l-a format în naţionala României, cu Gheorghe Hagi şi cu Florin Răducioiu, trio care a dus tricolorii până în sferturile Campionatului Mondial din 1994 şi care a eliminat pe parcurs şi selecţionata Argentinei.

Cariera lui Ilie Dumitrescu

Născut în Bucureşti, Ilie Dumitrescu a jucat la Steaua Bucureşti încă de la vârsta de opt ani. El s-a alăturat Academiei roş-albaştrilor în anul 1977 şi a făcut întreg junioratul în curtea din Ghencea. În aprilie 1987, fostul atacant şi-a făcut debutul în Liga I, la doar 18 ani. Steaua, care cu un an în urmă câştigase Cupa Campionilor Europeni, l-a împrumutat pe Dumitrescu timp de un sezon la FC Olt pentru a căpăta mai multă experienţă.

La FC Olt, Ilie Dumitrescu a devenit titular de drept, dar pe poziţia de fundaţ stânga. Acest post nu i-a priit însă, pentru că el era un jucător foarte creativ. În perioada petrecută la FC Olt, Ilie Dumitrescu a fost remarcat de către Mircea Lucescu, care a prezis că va ajunge un fotbalist mare.

După ce i-a expirat împrumutul, Dumitrescu s-a întors în Ghencea şi a devenit o piesă de bază în angrenajul Stelei. El a jucat în echipe alături de alte nume uriaşe ale clubului, precum Marius Lăcătuş sau Gheorghe Hagi. După Campionatul Mondial din Italia, 1990, Dumitrescu a rămas la Steaua şi a fost numit căpitan de echipă. Cu el în teren, roş-albaştrii au cucerit titlul de campioni în 1993 şi au jucat în sferturile Cupei Cupelor.

Experienţele din străinătate

Impresionaţi de prestaţia avută în Statele Unite, oficialii lui Tottenham Hotspur au pus ochii pe Ilie Dumitrescu, astfel că au înaintat o ofertă. Londonezii au plătit 2,6 milioane de lire sterline pentru transferul atacantului. El a fost însă implicat într-un scandal la doar câteva zile după ce a semnat cu Tottenham. Un tabloid englez l-a acuzat că umblă cu prostituate. Mai târziu, ştirea s-a dovedit a fi neadevărată, dar Tottenham a vrut să se doscotorosească de serviciile lui şi l-a împrumutat la FC Sevilla, cu opţiune de cumpărare. Dumitrescu a impresionat în Spania, dar andaluzii nu au activtat clauza, astfel că atacantul român s-a întors în Anglia.

După ce a jucat în prima parte a sezonului 1995-1996 din Premier League, fără să impresioneze, Dumitrescu a fost vândut la West Ham United, acolo unde Harry Redknapp l-a dorit foarte mult. Dumitrescu a jucat însă doar zece meciuri din cauza unor probleme cu cartea verde. Astfel, contractul cu „ciocănarii” a fost rupt şi a devenit jucător liber de contract.

Finalul carierei

În vara lui 1996 a semnat cu Club America, din Mexico, iar un an mai târziu a ajuns la rivala Atlante FC. După cei doi ani petrecuţi în Mexic, Dumitrescu s-a întors la Steaua în 1998. El şi-a anunţat retragerea din fotbalul profesionist la doar 29 de ani.

Echipa naţională

Dumitrescu şi-a făcut debutul la echipa naţională în 1989, într-un meci jucat împotriva Greciei şi a fost inclus în lotul pentru Mondial din 1990. Momentul de referiţă al atacantului a venit patru ani mai târziu. La Cupa Mondială din America a jucat în toate cele cinci meciuri ale tricolorilor. A marcat o dublă în victoria obţinută cu 3-2 în faţa Argentinei, victorie care a calificat România în sferturi. Are 62 de selecţii şi 20 de goluri sub tricolor.

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.