Născută pe 12 noiembrie 1961, la Oneşti, Nadia Comăneci este o fostă gimnastă româncă. Ea este prima gimnastă care a primit nota zece la Jocurile Olimpice într-un concurs de gimnastică. Este câştigătoare a cinci medalii olimpice de aur.
Nadia este considerată una dintre cele mai mari sportive din secolul XX şi una din cele mai bune gimnaste din istorie. Obţinerea notei 10 la Jocurile Olimpice din 1976 a făcut ca ea să primească supranumele de „Zeiţa de la Montreal”. Nadia Comăneci este primul român care a fost inclus în Hall of Fame-ul Internaţional al Gimnasticii.
Primi paşi în gimnastică
În România, Nadia a concurat pentru prima dată la nivel naţional în 1970. Ea era membră a echipei oraşul Oneşti. Ea a fost însă remarcată rapid de Bela Karolyi şi Marta Karolyi, cei doi soţi începând să o antreneze pe viitoarea „Zeiţă de la Montreal”. La vârsta de 13 ani, Comăneci gusta pentru prima dată succesul: trei medalii de aur şi o medalie de argint obţinute la Campionatele europene din 1975, desfăşurate în Norvegia, la Skien. A fost anul în care Nadia a primit premiul „Atleta Anului” din partea Associated Press.
Zeiţa de la Montreal
Nadia Comăneci a atins apogeul carierei la doar 14 ani. Ea a fost vedeta Jocurilor Olimpice din 1976. Nu doar că a devenit prima gimnastică care o obţinut nota 10 (de şapte ori), dar a cucerit şi trei medalii de aur (individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi o medalie de bronz (sol). Revenită în ţară de la competiţia desfăşurată în Canada, Nadia a primit titlul de „Eroul al Muncii Socialiste” (cea mai tânără româncă care a primit această distincţie).
Nadia Comăneci, alte performanțe
Un moment controversat s-a petrecut în 1977. În ciuda faptului că Nadia şi-a apărat titlul european, echipa României a ieşit din concurs în semn de prostest la adresa arbitrajului. În 1978 a avut parte de un mic declin. Ieşită din formă şi cu câteva kilograme în plus, Nadia a terminat pe locul 4 la paralele, dar chiar şi aşa a câştigat medalia de aur la bârnă.
Nadia a revenit din nou în formă maximă în 1979, atunci când a câştigat al treilea titlu european la individual compus. Niciun alt gimnast român nu reuşise până atunci această performanţă. Nadia nu a fost doar o sportivă talentată ci şi o luptătoare desăvârşită. La Campionatele Mondiale a câştigat concursul preliminar, dar s-a accidentat, tăindu-se la mână cu o cataramă de metal. Spitalizată, ea nu a putut sta departe de sala. A revenit şi a luat 9,95. Cu această notă, România a obţinut în premieră medalia de aur la echipe.
Ultima competiţie majoră a Nadiei au fost Jocurile Olimpice din 1980, de la Moscova. Ea a terminat concursul de individual compus pe locul 2, după Elena Davîdova. Momentul a fost cu atât mai dramatic cu cât, înainte ca Davîdova să încheie exerciţiu, Nadia era pe primul loc. Medalia de argint la individual compus nu a fost însă singura pentru Comăneci, care s-a întors în ţară cu alte trei medalii: aur la bârnă şi la sol şi argint, împreună cu echipa României.
CITEȘTE ȘI