Muhammad Ali
Muhammad Ali

Muhammad Ali (născut sub numele de Cassius Marcellus Clay, Jr.) a fost un fost boxer profesionist, care a scris istorie în ring. El este considerat cel mai mare campion de box la categoria grea precum și unul din cei mai populari sportivi al tuturor timpurilor. ncă de la începutul carierei profesioniste el își spunea ca fiind „The Greatest”, lucru care s-a şi adeverit.

Muhammad Ali s-a născut pe 17 ianuarie 1942, în oraşul Louisville, Kentucky (SUA) şi a decedat pe 3 iunie 2016, în alt oraş american, Phoenix, Arizona. El a fost botezat după tatăş său, Cassius Marcellus Clay, Sr., dar şi-a schimbat numele în anul 1964, atunci când s-a convertit la Islam.

Cariera lui Muhammad Ali

Ali a început să practice boxul la vârsta de 12 ani. Zece ani mai târziu, în 1964, a câştigat titlul mondial la categoria supergrea împotriva lui Sonny Liston. În 1967, la trei ani după câștigarea centurii mondiale, Ali a refuzat înrolarea în Armata Statelor Unite pe motive religioase, opunându-se și implicării Statelor Unite ale Americii în Războiul din Vietnam. Guvernul american a refuzat să-l considere obiector de conștiință, deoarece Ali a declarat că ar lupta într-un război dacă așa i-ar cere Alah sau mesagerul său (Elijah Muhammad). A fost inițial arestat și găsit vinovat de eschivare de la serviciul militar, pierzându-și în aceeași zi și licența de boxer.

Din această cauză nu a mai luptat timp de aproape patru ani, de la 23 la 27 de ani pierzând perioada de maximă performanță din cariera unui sportiv. Apelul său a ajuns până la Curtea Supremă a Statelor Unite, unde în 1971 s-a decis anularea condamnării, deoarece comisia de apel nu a oferit motivele pentru care nu a acceptat refuzul unui obiector de conștiință. Acest lucru l-a făcut pe Ali unul din reprezentații generației contraculturii. Ali a revenit însă în forţă după stingerea conflictului. Pugilistul a cucerit din nou titlul mondial la categoria supergrea, în 1974 şi în 1978. În 1974 a a fost ales „Cel mai bun sportiv al anului din Statele Unite ale Americii”. 25 de ani mai târziu, revista Sports Illustrated l-a desemnat „Sportivul Secolului”.

Aură de superstar

Ali a fost unul dintre cei mai carismatici sportivi din toate timpurilor. Într-o perioadă în care lupătorii preferau să îţi lase managerii să vorbească, Ali se inspira de la wrestlerul „Gorgeous” George Wagner şi devenea ironic, provocator şi amuzant atunci când discuta despre adversarii săi. El a spus despre Frazier că era „prea prost pentru a fi campion”, despre Terrell că era un „Unchi Tom”, despre Patterson că era un „iepure” și despre Liston că îl va biciui „cum obișnuia taică-su să o facă”. Era principala voce a conferințelor de presă și a interviurilor, unde vorbea liber și despre probleme nelegate de box.

Viaţa la Hollywood

Despre viața și cariera lui s-au făcut filme, iar el însuși a fost distribuit ca actor în câteva pelicule, fiind portretizat, printre alții, de Will Smith în 2001, rol pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar. Un documentar recent, din 2013, „Procesele lui Muhammad Ali”, redă anii zbuciumați ai lui Ali care au urmat refuzul său de a se înrola în armata Statelor Unite, aflată în plin război cu Vietnamul.

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.