Mike Tyson
Mike Tyson

Mike Tyson este cel mai cunoscut practicant de box profesionist al secoului XX. Descoperă-l în acest articol pe cel mai controversat pugilist din istorie.

Cine a fost Mike Tyson

Născut pe 30 iunie 1966, Michael Gerard Tyson este un fost boxer american profesionist care a luptat în perioada 1985 – 2005. El a fost campion mondial undisputed și deține recordul de cel mai tânăr boxer care a câştigat un titlu la categoria grea, la vârsta de 20 de ani, patru luni și 22 de zile. Tyson a câștigat primele 19 lupte profesionale prin eliminare sau oprire, 12 dintre ele în prima rundă. El a câștigat titlul WBC în 1986 după ce a l-a oprit pe Trevor Berbick în turul doi și şi-a adăugat titlurile WBA și IBF, după ce i-a învins pe James Smith și pe Tony Tucker, în 1987. Acest lucru l-aa făcut pe Tyson să devină primul boxer al categoriei grele care deține titlurile WBA, WBC și IBF și singurul greu care le-a unificat succesiv.

Cariera

Tyson a devenit campion în 1988, când l-a bătut pe Michael Spinks în 91 de secunde de la startul primei runde. Şi-a apărat cu succes de nouă ori centurile, incluzând victorii asupra lui Larry Holmes și a lui Frank Bruno. În 1990, Tyson și-a pierdut titlurile în faţa lui Buster Douglas, care l-a învins în a 10-a rundă. Încercând să-și recâștige titlurile, Tyson l-a învins pe Donovan Ruddock, de două ori în 1991, dar s-a retras din lupta cu campionul Evander Holyfield (care l-a învins pe Douglas mai târziu în, 1990), din cauza unei accidentări la coaste.

Controversatul Iron Mike

În 1992, Tyson a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru viol, dar a fost eliberat după trei ani. După eliberarea sa din 1995, Iron Mike a început o nouă serie de meciuri. A câștigat titlurile WBC și WBA în 1996, după ce i-a bătut pe Frank Bruno și pe Bruce Seldon. Cu victoria asupra lui Bruno, Tyson s-a alăturat lui Floyd Patterson, Muhammad Ali, Tim Witherspoon, Evander Holyfield și George Foreman, ca fiind singuruu pugiliştii din istoria boxului care au recâștigat un titlu heavyweight după ce îl pierduseră. După ce a fost deposedat de titlul WBC în același an, Tyson a pierdut titlul WBA în faţa lui Evander Holyfield printr-o oprire a meciului în runda a unsprezecea. Rematch-ul lor din 1997 s-a încheiat când  în momentul în care Tyosn i-a muşcat urechea lui Holyfield şi a fost descalificat.

Revenirea

În 2002, Tyson a luptat pentru titlul mondial heavyweight din nou la vârsta de 35 de ani, pierzând prin knock-out cu Lennox Lewis. Tyson s-a retras din boxul profesionist în 2006, după ce a pierdut doup meciuri consecutive împotriva lui Danny Williams și Kevin McBride. Tyson s-a declarat falimentar în 2003, în ciuda faptului că a primit peste 30 de milioane de dolari pentru mai multe lupte și 300 de milioane în timpul carierei sale. În acel moment, mass-media a raportat că are datorii de aproximativ 23 milioane de dolari.

Stilul de box

Tyson era bine cunoscut pentru stilul său feroce și intimidant, precum și comportamentul său controversat din interiorul și din exteriorul ringului. A avut porecle cum Iron Mike, Kid Dynamite şi Cel mai rău om de pe planetă. Tyson este considerat unul dintre cei mai buni grei ai tuturor timpurilor. Tyson deține a treia cea mai lungă domnie în calitate de campion mondial la gategoria grea, cu opt victorii consecutive. El ocupă în prezent numărul 15 în clasamentul BoxRec al celor mai mari boxeri din istorie.  El a fost clasat pe locul 16 pe lista celor mai puternice 100 de lovituri din toate timpurile  și pe locul 1 în lista ESPN.com „The Hardest Hitters in History”.  Sky Sports l-a descris ca fiind  „probabil luptătorul cel mai feroce care a intrat într-un ring profesionist”.

Planul de antrenament și dieta lui Michael B Jordan pentru rolul din Creed

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.