Michael Jordan
Michael Jordan

Născut pe 17 februarie, 1963, Michael Jordan, cunoscut şi după pseudonimul MJ, este un fost jucător de baschet profesionist. American getbeget, Jordan a jucat 15 sezoane în National Basketball Association (NBA) pentru Chicago Bulls şi pentru Washington Wizards.

Biografia lui Michael Jordan de pe siteul NBA citează şi acum următorul lucru: „Michael Jordan este de departe cel mai mare baschetbalist al tuturor timpurilor.” Jordan reprezintă unul dintre cele mai mari branduri din istoria sportului şi este o legendă a atleţilor din generaţia sa. Michael Jordan este considerat baschetbalistul care a pus NBA-ul pe harta sportului între 1980 şi 1990.

Timp de trei sezoane, Jordan a jucat pentru antrenorul Deam Smith la Universitatea din North Carolina. Tânăr debutant, el a făcut parte din echipa campionatului Naţional Tar Heels’. În 1984, a ajuns la Bulls după ce a fost a treia opţiune a draft pick-ului anual. Ascensiunea lui a fost una bruscă, iar publicul s-a bucurat imediat de spectacolul oferit prin coşurile marcate de Jorda. Abilitatea cu care reuşea să puncteze din slam dunk a atras după sine porecle precum „Air Jordan” sau „His Airness”. El s-a consacrat şi drept unul dintre cei mai buni jucători de baschet pe fază defensivă.

Cariera lui Michael Jordan

În 1991 a câştigat primul său titlu în NBA, cu Chicago Bulls. Performanţa s-a repetat şi în 1992 şi în 1993. La începutul sezonului 1993-1994, Jordan s-a retras subit din baschet pentru a juca baseball într-o ligă inferioară. Americanul n-a putut să stea însă departe de marea dragoste şi în luna martie a anului 1995 a revenit la Bulls. Decizia a fost una inspirată, având în vedere că au urmat alte trei titluri de campion în 1996, în 1997 şi în 1998. Cu Jordan pe teren, Bulls au bifat un record incredibil în sezonul 1995-1996: 72 de victorii în sezonul regular. Jordan s-a retras pentru a doua oară în luna ianuarie a anului 1999, dar a revenit asupra deciziei doi ani mai târziu. MJ a evoluat însă pentru Wizards în perioada 2001-2003.

Palmares

Vitrina cu trofee a lui Michael Jordan conţine numeroase premii şi distincţii precum: şase NBA Finals Most Valuable Player (MVP), zece titluri de coșgheter (ambele fiind recorduri all-time), cinci premii MVP, zece prezenţe în All-NBA First Team, nouă distincţii All-Defensive First Team, trei trofee steals şi titlul de cel mai bun jucător defensiv al anului 1988 din NBA. El deţine recordul mediei de coşuri în sezonul regulat (30.12 de puncte pe meci) şi cea mai bună medie de coşuri în playoff (33.45 de puncte pe meci). În 1999 a fost numit cel mai mare atlet al Americii de Nord în secolul XX de către ESPN şi s-a clasat pe locul doi, după Babe Ruth, în topul întocmit de Asicoaţia Presei Sportive. Jordan a fost inclus de două ori în Hall of Fame-ul baschetului profesionist. O dată în 2009 pentru cariera individuală şi o dată în 2000 ca membru al echipei olimpice de baschet a Statelor Unite ale Americii din 1992, intitulată „The Dream Team”. În 2015 a devenit şi membru al FIBA Hall of Fame.

Brandul Air Jordan

Chiar şi după retragerea din activitate, Michael Jordan reuşeşte să câştige milioane de dolari de pe urma parteneriatului său cu Nike. Marcă înregistrată din 1985, „Air Jordan” este popular şi în prezent în rândul consumatorilor de echipament sportiv, adidaşii fiind „specialitatea casei”.

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.