Maradona
Maradona

Pele are concurenţă serioasă când se pune întrebarea care este cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor. Este vorba bineînţeles despre Diego Armando Maradona. O scurtă prezentare a fostului playmaker argentinian, doar în acest articol de pe altSPORT.ro.

Născut pe 30 octombrie 1960, Diego Armando Maradona este un fost fotbalist argentinian, care în prezent este manager al clubului din a doua ligă mexicană, Dorados. Foarte mulţi specialişti, inclusiv microbişti, jurnalişti sportivi sau fani consideră că „El Pibe de Oro” este cel mai bun fotbalist din toate timpurile. El a fost ales alături de Pepe drept cel mai bun fotbalist FIFA din secolul XX.

Calităţile lui Maradona

Diego Armando Maradona impresiona prin clarviziunea, controlul asupra mingii şi driblingul rafinat, în ciuda înălţimii pe care o are: doar 165 de centimetri. Acest lucru i-a oferit însă un centru de greutate scăzut care i-a permis să fie mai abil decât ceilalţi jucător. Maradona îşi dribla de cele mai multe ori adversarii în viteză. Spiritul său de lider pe terenul de fotbal a avea un mare impact asupra prestaţile generale a echipei la care juca deoarece oponenţii obişnuiau să se concentreze doar asupra lui Maradona şi astfel lăsau spaţii libere. Pentru calităţile arătate pe teren a primit porecla „El Pibe de Oro”, în traducere „Băiatul de Aur”.

CV-ul lui Diego

Diego Armando Maradona a fost un adevărat număr 10, poate unul dintre cei care au făcut consacrat postul de „Decar”. El a fost primul fotbalist care a doborât de două ori recordul mondial în privinţa unui transfer. Prima dată când a ajuns la Napoli în schimbul a 5 milioane de lire sterline şi a doua oară la Napoli, pentru o nouă taxă record, de 6,9 milioane de lire sterline. În carieră, Diego Maradona a jucat la Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, ​​Napoli, Sevilla și Newell’s Old Boys , dar cel mai bine s-a consacrat în timpul petrecut la Napoli și Barcelona, ​​unde a câștigat numeroase trofee.

Cariera internaţională a lui Maradona

La nivel de echipă naţională, Diego Armando Maradona a jucat de 91 de ori pentru Argentina şi a marcat 34 de goluri. Fostul playmaker a evoluat la patru Cupe Mondiale, inclusiv la turneul final din 1986, din Mexic, acolo unde sud-americanii s-au impus în finală în faţa Germaniei de Vest şi unde el a primit trofeul Golden Ball, destinat celui mai bun jucător al turneului. În sferturile de finala ale acelei ediţii a marcat o dublă în victoria cu 2-1 împotriva Angliei, dublă ce a intrat în istorie. Primul gol a fost marcat cu mână, celebra „Mână a lui Dumnezeu”, în timp ce a doua reuşită a venit după o cursă de peste 60 de metri în care a driblat cinci jucători britanici. Acest al doilea gol a fost votat în anul 2002 drept golul secolului pe siteul FIFA.com.

Antrenorul Maradona

În noiembrie 2008, Maradona a devenit antrenor al Argentinei în noiembrie 2008. El le-a pregătit pe pume chiar şi la turneul final din 2010 desfăşurat în Africa de Sud. El le-a mai pregătit apoi pe Al Wasl, din Emiratele Arabe Unite, iar în 2017 a ajuns la Fujairah. În mai 2018 a fost numit preşedinte al clubului din Belarus, Dinamo Brest, dar a plecat înainte de a îşi începe activitatea în luna iulie. Din septembrie 2018 este antrenorul mexicanilor de la Dorados.

Sportivi de legendă | Pele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.