Aryton Senna
Aryton Senna

Născut pe 21 martie 1960 şi decedat pe 1 mai 1994, Ayrton Senna da Silva a fost un pilot brazilian de Formula 1. El a câştigat de trei ori titlul mondial, în 1988, în 1990 şi în 1991. Aceste performanţe au fost obţinute concurând pentru McLaren şi Honda.

Senna este considerat unul dintre cei mai buni piloţi de Formula 1 din istorie. Alain Prost declara într-un interviu, că fostul pilot brazilian obişnuia să conducă la limita extremului.

Anii de glorie ai lui Ayrton Senna

Anii petrecuţi la McLaren au fost cei mai buni din cariera lui Senna. Şase ani a concurat Senna pentru constructorul britanic, perioadă în care a câştigat cele trei titluri mondiale, dar şi alte două titluri de vicecampion mondial. Brazilianul s-a impus în 35 de curse, iar în 49 a plecat din pole position.

Rivalitatea cu Prost

Venit de la Lotus, Senna l-a avut coleg la McLaren pe Alain Prost. Dublu campion în momentul sosirii brazilianului, Prost a început o rivalitate cu Senna, rivalitate care de mule ori a depăşit graniţele fair-play-ului. Senna s-a impus încă din primul an la McLaren. A cucerit titlul mondial după o luptă aprigă cu Prost. Împreună cei doi au câştigat 15 din cele 16 curse ale sezonului. Senna a câştigat opt şi l-a învins pe Prost, care, cu şapte curse câştigate, adunase mai multe puncte.

Regulamentul a luat în calcul însă doar performanţele individuale ale piloţilor. Rivalitatea a atins cote maxime în 1989. Prost a devenit  campion mondial în chiar ultima cursă, după un moment mai rar întâlnit în circuitul de F1. Venit de pe locul 25, Senna a câştigat ultima cursă, cea de la Suzuka, dar a fost descalificat pentru că reintrare pe traseu după ce fusese ajutat de comisarii de cursă. La finalul sezonului, Prost a părăsit-o pe McLaren şi a trecut la Ferrari.

Ultimele curse

În1 994, Senna s-a despărţit de McLaren după câştigarea curselor din Japonia şi din Australia. Au fost ultimele două victorii din F1. El a mers la Williams pentru a îşi înlocui vechiul rival, pe Alain Prost. A venit însă Marele Premiu de la Imola şi cea mai urâtă zi din istoria F1. Brazilianul a presimţit parcă ce urma să se întâmple. Înaintea cursei, într-o discuţie telefonică cu Alain Prost, Senna a spus că îii e frică să concureze. În cele din urmă, a decis să intre pe circuit, acolo unde s-a izbit de un zid de beton cu viteza de 218 km/h

Decesul

Aryton Senna este ultimul pilot de Formula 1 care a decedat în timpul unei curse. Nefericitul moment s-a produs în timpul Grand Prix-ului din San Marino. Senna conducea o maşină Williams Renault. Aceasta a devenit necontrolabilă la primul viraj din cel de-al şaptelea tur al cursei şi s-a izbit de un parapet. Impactul a fost atât de puternic încăt Senna a suferit răni severe la nivelul creireului.

O bucată de suspensie s-a desprins în momentul impactului, i-a perforat casca deasupra ochiului drept şi astfel s-a produs tragicul eveniment. Medicii au încercat tot ce le-a stat în putere pentru a îl salva, dar brazilianul a decedat într-un spital din Bologna. Doar 34 de ani avea Aryton Senna în momentul decesului. El este înmormântat în Sao Paolo, la cimitirul Morumbi.

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.