Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger

Născut pe 30 iulie 1974, Arnold Schwarzenegger este un actor american de origine austriacă, care pe lângă rolurile din filme a îmbrăţişat cariera de culturist, powerlifter. În prezent el îşi dedică timpul politicii, afacerilor, finanţării de proiecte, regizării filmelor şi scrierii cărţilor. Activist şi filantrop, Schwarzenegger a fost Guvernatorul Statutului California în perioada 2003-2011 (al 38-lea).

Cariera în culturism

Arnold Schwarzenegger este considerat unul dintre cele mai importante personaje din istoria culturismului. Moştenirea lasată de el este comemorată anul la concursul Arnold Classic. El este prezent în lumea culturismului chiar şi după retragere, datorită sălilor şi a revistelor de fitness pe care le deţine. De-a lungul carierei a câştigat numeroase premii şi distincţii.

Una dintre primele competiţii pe care le-a câştigat a fost Mr. Europa Junior, în 1965. El a câştigat Mr. Europe, un an mai târziu, la doar 19 ani. Succesul lui Arnold nu s-a oprit însă aici. El are cinci victorii la Mr. Universe, şapte la Mr. Olympia, record care a fost doborât abia după ce Lee Haney a cucerit opt Mr. Olympia consecutive în 1991. Schwarzenegger continuă să meargă la sală şi acum. Întrebat la concursul Arnold Classic (2011) cum decurg în prezent antrenamentele lui, austriaco-americanul a declarat că şi acum stă o oră şi jumătate în sală şi lucrează cu greutăţi.

Măsurătorile lui Arnold Schwarzenegger

Greutatea competiţională: 107 kilograme. Cel mai uşor la fost la Mr. Olympia 1980, atunci când a avut 102 kg şi cel mai greu în 1971 şi 1974, atunci când a avut 113 kilograme

  • Greutatea extracompetiţională: 118 kilograme
  • Powerlifting şi ridicarae greutăţilor

În priomii ani de culturism, Arnold a participat şi la proble olimpice de powerlifting şi de ridicare a greutăţilor. Schwarzenegger a câştigat două concursuri de ridicare a greutăţilor în 1964 şi în 1965, dar şi două concursuri de powerliftin în 1966 şi în 1968. În 1967, Arnold a cucerit concursul de ridicare a pietrelor lui Atlas. O piatră cântăreşte 254 de kilograme.

Recorduri personale în sala de forţă

  • Clean and press – 120 kg
  • Snatch – 110 kg
  • Clean and jerk – 135 kg
  • Squat – 247 kg
  • Bench press – 240 kg
  • Deadlift – 320 kg

Mr. Olympia

Obiectivul lui Arnold Schwarzenegger a fost acela de a deveni cel mai mare culturist din lume, ceea ce a însemnat să devină Mr.Olympia. Prima lui încercare a fost în 1969, când a pierdut în faţa triplului campion Sergio Oliva. Cu toate acestea, Schwarzenegger a revenit în 1970 și a câștigat concursul, fiind cel mai tânăr câştigător de Mr. Olympia, la vârsta de 23 de ani, un record pe care îl deţine și astăzi. El și-a continuat seria câștigătoare la Mr. Olympia între 1971 şi 1974. În 1975, Schwarzenegger a fost din nou în top și a câștigat titlul pentru a șasea oară consecutiv, învingându-l pe Franco Columbu.

După concursul Olympia din 1975, Schwarzenegger și-a anunțat retragerea din culturismul profesionist. Cu câteva luni înainte de concursul „Mr. Olympia” din 1975, regizorii George Butler și Robert Fiore l-au convins pe Schwarzenegger să concureze pentru a-și filma pregătirea în documentarul de cultură numit „Iron Pump”. Schwarzenegger a avut doar trei luni să se pregătească pentru concurs, după ce a pierdut o greutate semnificativă pentru a apărea în filmul Stay Hungry cu Jeff Bridges. Lou Ferrigno sa dovedit a nu fi o amenințare, și un Schwarzenegger mai ușor decât cel obișnuit a câștigat în mod convingător Mr. Olympia 1975.

Retras, Schwarzenegger a revenit pentru a concura în 1980 Olympia. Schwarzenegger s-a antrenat pentru rolul său din Conan și a ajuns într-o formă atât de bună datorită curselor de alergare, călare și sabie, încât a decis că a vrea să câștige ultima oară concursul Mr. Olympia. El a păstrat acest plan secret în cazul în care un accident ar împiedica participarea lui. Schwarzenegger a încheiat câștigarea evenimentului cu doar șapte săptămâni de pregătire. După ce a fost declarat Mr. Olympia pentru a șaptea oară, Schwarzenegger s-a retras din activitatea competiţională.

CITEȘTE ȘI

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.