În secolul XXI, ovăzul nu mai este doar un aliment preferat al cabalinelor. Acesta a devenit o sursă ideală de hrană şi pentru consumul uman.
Acest aliment aduce beneficii extraordinare organismului şi este o opţiune senzaţională pentru un mic dejun sănătos.
Opt beneficii uimitoare pe care le oferă consumul de ovăz
- Benefic în gestionarea greutăţii corporale. Fibrele din ovăz absorb cantităţi mari de apă. Tocmai de aceea te vei simţi sătul o perioadă mai îndelungată de timp şi îți va fi foame mai rar. Acest aspect va avea un efect pozitiv pentru siluetă, bineînţeles.
- Reglează nivelul zahărului din sânge. Cum am spus anterior, fibrele din ovăz dau senzaţie de saţietate, astfel că pofta de dulce va dispărea, iar glicemia va rămâne la un nivel constant.
- Împiedică constipaţia. Bogat în fibre, ovăzul ajută la o digestie sănătoasă, astfel că nu vei mai avea nevoie de medicamente care să afecteze tranzitul intestinal. De menţionat faptul că, după ce mănânci ovăz, este bine să bei un pahar de apă, dar ai grijă să nu exagerezi cu lichidele. Ovăzul se va umfla în stomac, iar efectul său va fi unul de bumerang. În loc să favorizezi digestia, vei obţine exact contrariul.
- Sistemul imunitar devine mai puternic. Fibrele din ovăz combat bacteriile din organsim şi viroze respiratorii.
- Bogat în antioxidanţi. Fibrele din ovăz ajută la reducerea presiunii arteriale prin ridicarea nivelului de oxid nitric. Oxidul nitric este un vasodilatator, care contribuie la un flux sanguin eficient. Acest lucru va ajuta la pompare în timpul antrenamentului.
- Benefic pentru piele. Fulgii de ovăz tratează eczmele şi hidratează pielea uscată. La fel de bine combat şi alte probleme cu care se confruntă pielea. Ovăzul se regăseşte de altfel şi în unele produse de îngrijire a pielii. De reţinut că aici vorbim despre fulgii de ovăz care se regăsesc în produsele cosmetice şi nu la fulgii de ovăz aplicaţi direct pe piele.
- Reduce apetitul. Ovăzul are propietăţi care controlează hormonii foamei. Prin urmare, dacă vei consuma un bol de ovăz cu lapte sau lapte, te vei simţi sătul şi nu vei pune kilograme pe care cu siguranţă nu ţi le
- Reduce riscul apariţiei diabetului zaharat. Ovăzul este foarte bogat în magneziu, astfel că reduce intoleranţa insulinei, principalul risc al apariţiei diabetului zaharat. Dacă vei combina ovăzul cu lapte sau iaurt, acesta poate reduce până la 50% riscul de apariţiei a diabetului.
Rețete gustoase de ovăz

- Ovăz cu fructe şi seminţe
- 100 de grame de fulgi de ovăz
- 150 de mililitri de lapte degresat
- o jumătate de banană
- o linguriţă de semniţe kia
- o linguriţă de unt de arahide
- 50 de grame de fructe de pădure
- o jumătate de kiwi
- câteva felii de mango
- câteva migdale
Puneţi fulgii de ovăz într-un bol. Adăugaţi laptele peste şi seminţele de kia. Lasaţi bolul patru minute în cuptorul cu microunde, apoi scoateţi şi amestecaţi cu migdale şi cu unt de arahide. La final decoraţi cu fructele menţionate mai sus şi cu puţină scorţişoară.
2. Ovăz musli cu iaurt fructe şi seminţe
- 150 de grame de fulgi de ovăz musli (fulgi de porumb, alune de pădure, migdale, fulgi de cocos)
- o cană de iaurt degresat
- o linguriţă de unt de arahide
- o linguriţă de seminţe de in
- o banană întreagă
- cicolată neagră îndulcită cu stevia
Se amestecă toate ingredientele într-un bol şi se serveşte la micul dejun. De preferat ca la final să se bea un pahar de apă pentru a reduce senzaţie de foame pentru următoarele trei sau patru ore.
- Tort de ovăz cu unt de arahide
Crustă
- 100 de grame de nuci
- 100 de grame de fulgi de ovăz
- trei linguriţe de ulei din nucă de cocos
- 50 de gramă de ciocolată neagră indulcită cu stevia
- un sfert de linguriţă de sare
Umplutură
- 200 de grame de unt de arahide
- 15 grame de stevia
- 25 de grame de cacao
- 50 de grame de concentrat proteic
- o lingură de ulei de nucă de cocos
- esenţă de rom sau de vanilie
- zece picături de sirop de arţar
- o cană de lapte din nucă de cocos
Metoda
Pentru crustă, topește ciocolata și adaugă nucile, ovăzul și sarea într-un mixer până se sfărâmiţează. Adaugă într-un vas mediu amestecul de nuci, ciocolată topită și ulei de cocos și pune-l în cuptorul cu microunde pentru 3-4 minute. Adaugă firimiturile într-o tavă de copt și apăsați uniform în partea inferioară și laterală. La final, pune tava în frigider.
Iar pentru umplutură, deschide recipientul de lapte de nucă de cocos și scoate partea solidă, lăsând partea hidrosolubilă în spatele amestecului solid de nucă de cocos, până se îngroașă. (aproximativ 5-6 minute). Adaugă stevia și pudra de cacao și apoi continuă să amesteci. Adaugă untul de arahide, uleiul de nucă de cocos și esenţa de rom sau vanilie și amestecă-le. Se toarnă umplutura în crusta răcită. Se filtrează umplutura cu miezurile și se lasă la răcit, aproximativ 5-6 ore.
- Clătite proteice cu făină din ovăz
- o cană de făină de ovăz
- o cană şi jumătate de lapte degresat
- ulei de cocos
- fulgi de cocos
- seminţe kia
- un pliculeţ şi jumătate de praf de copt
- esenţă de vanilie sau rom
- două cupe de concentrat proteic din zer
- scorţişoară
- 3 ouă întregi şi două albuşuri de ou.
- stafide
Metoda
Se ia o tavă rotundă, se unge cu uleiul de cocos şi se încinge uşor deasupra aragazului. Imediat după aceea, se amestecă restul ingredientelor într-un bol, cu mixerul sau într-un shaker. Se toarnă compoziţia în tigaie şi se întoarce pe o parte şi pe cealaltă, la fel ca în cazul clătitelor normale.
Umplutura
La final, după ce aţi obţinut clătitele, puteţi adăuga o umplutură în funcţie de preferinţe şi gust. La clătitele proteice cu făină din ovăz merge foarte bine untul de arahide, crema de ciocolată fără zahăr (cu îndulictor) sau gemul de smochine, redus în calorii şi fără zahăr. la fel de bine puteţi umople clătitele cu o cremă de brânză dulce slabă. La final, puteţi adăuga un dressing umpluturii, din migdale sau alte oleginoase şi fructe de pădure, banană, kiwi sau alt fruct.
Recenzie articol
Rezumat
Ovăzul aduce beneficii extraordinare organismului şi este o opţiune senzaţională pentru un mic dejun sănătos.