Născut pe 14 februarie 1968, la Hunedoara, Gheorghe Craioveanu a fost unul dintre cei mai importanți atacanți ai României la finalul anilor 90, începutul anilor 2000. O mare parte a carierei și-a petrecut-o în Spania, unde a adunat peste 300 de meciuri în primele două ligi.
Gheorghe Craioveanu a luat primul contact cu fotbalul profesionist în 1988, pe când avea 20 de ani. Primii ani și i-a petrecut la Slatina, acolo unde a îmbrăcat tricoul a doua echipe, Constructorul și Metalurgistul. În 1990 s-a transferat la Drobeta Turnu-Severin, însă a apucat să joace doar un an în tricoul echipei alb-albastre
Legenda din Bănie
Mutarea care i-a definit cariera lui Gheorghe Craioveanu a fost transferul la Universitatea Craiova, în 1991. A îmbrăcat tricoul leilor timp de patru sezoane și și-a trecut în palmares trei trofee. La primele două, titlul și cupa obținute în 1991, nu a avut o foarte mare implicare. Avea să fie decisiv însă în câștigarea Cupei României doi ani mai târziu, când a și marcat un gol în finala disputată împotriva celor de la Dacia Unirea Brăila.
În scurta perioadă petrecută în Bănie, Craioveanu a fost un jucător de bază al echipei. A fost de două ori golgheterul României, în 1993 și 1994, ceea ce i-a adus transferul în Spania. În total, în cele 129 de meciuri petrecute în tricoul alb-albastru, Craioveanu a marcat 61 de goluri.
Gheorghe Craioveanu și aventura în Spania
Craioveanu a făcut pasul spre fotbalul mare în 1995. Real Sociedad a plătit un milion de euro pentru atacantul care fusese doi ani la rând golgheterul României. Marcase 49 de goluri în doi ani și era pe val. Contactul cu fotbalul spaniol nu a fost deloc unul ușor, dar Craioveanu a impresionat. A marcat de 11 ori în primul său sezon pentru basci și a terminat pe locul 7 în clasamentul din La Liga. Următoarele două sezoane nu au mai fost la fel de bune, dar Craioveanu tot a fost printre cei mai buni jucători ai echipei. Și-a adăugat încă 15 goluri în palmares și a a ajuns la un total de 26 de goluri în 90 de meciuri pentru Real Sociedad.
În 1998, Craioveanu s-a transferat la Villarreal, echipă care lua primul său contact cu prima divizie. În primul său sezon a marcat 13 goluri pentru Submarinul Galben, cea mai bună performanță a sa în fotbalul spaniol, dar nu a putut împiedica echipa să se întoarcă în liga secundă. A rămas să lupte și în Segunda Division și a pus umărul la o nouă promovare, apoi a fost decisiv în tentativa celor de la Villarreal de a-și consolida locul în Primera. S-a despărțit de Villarreal în 2002, după 120 de meciuri jucate și 28 de goluri.
Ultima parte a carierei, Craioveanu și-a petrecut la Getafe. S-a transferat în 2002 la echipa de lângă Madrid, pe când avea 34 de ani. Primul sezon și l-a petrecut în liga a doua, însă apoi a pus umărul la prima promovare a echipei în La Liga. A marcat 16 goluri în cei patru ani petrecuți la Madrid și a rămas definitiv în inimile suporterilor.
Echipa națională
La echipa națională, Craioveanu a avut ghinionul de a fi contemporan cu unii dintre cei mai buni jucători români din istorie. A jucat între 1993 și 1999 la prima reprezentativă, pentru care a marcat 4 goluri în 25 de meciuri. A bifat și o prezență la Campionatul Mondial, în 1998, în Franța. Atunci a jucat doar 33 de minute în meciul cu Croația, din optimi, pierdut de tricolori cu scorul de 0-1.
Craioveanu s-a retras din activitatea de fotbalist în 2006, la vârsta de 38 de ani. A continuat să locuiască în Spania, iar un an mai târziu a câștigat un loc de consilier pe probleme de sport în Consiliul Local din Getafe. Nu a rezistat însă decât trei luni scenei politice. A jucat apoi rolul de coprezentator la o emisiune sportivă și de comentator radio.
CITEȘTE ȘI