Ronaldinho, Barcelona
Ronaldinho, Barcelona

Credeai că ştii totul despre Ronaldinho? Ei bine, în acest articol îţi vom prezenta amănunte inedite oferite chiar de cel care a scris istorie pentru Barcelona şi pentru naţionala Brazilei. Brazilianul s-a destăinuit celebrei publicații FourFourTwo.

Chiar ai înscris 23 de goluri într-un meci la copii şi juniori? Cât de slabi erau adversarii?
„Da, este adevărat. Puştii aceia erau groaznici. Ei jucau fotbal doar în orele de educaţie fizică şi sport. A fost însă distractiv. Eu jucat deja într-un cadru organizat, deci se explică. Eram clasa a V-a. Niciodată nu a mai fost însă la fel de uşor. A fost mult mai uşor decât în imaginile pe care le vedeţi cu mine jucând futsal.”

Care au fost fotbaliştii pe care i-ai îndrăgit când ai fost mic?
„Foarte mulţi. Fraţii mei Assis, Rivelino, Romario, Ronaldo, Rivaldo. Diego Armando Maradona a fost şi el special, de asemenea. Îmi plăcea enorm să îl urmăresc, mai ales înaintea meciurilor. Ceea ce făcea cu mingea era unic. Maradona avea un dribling în regim de viteză extraordinar. Avea o tehnică diferită faţă de ceilalţi.”

Când ţi-ai ales numele Ronaldinho („Micul Ronaldo”)? Erai deja fotbalist profesionist sau înainte?
„În primul rând era un alt Ronaldo înaintea mea. Apropiaţii nu îmi spun niciodată Ronaldinho. Când am marcat primul gol în Brazilia, în 1999, cel mai cunoscut comentator mi-a spus Ronaldinho Gaucho deoarece eu vin din Rio Grande do Sul şi pentru că el îi spunea deja marelui Ronaldo Ronaldinho. A fost o adevărată nebunie.”

„Am fost la 48 de ore de Man United în 2003”

Este adevărat că puteai ajunge la Manchester United în 2003? Cât de aproape ai fost să joci în Anglia?
„Am fost aproape de United. A fost o chestiune de 48 de ore. Sandro Rossel a venit la mine şi mi-a propus altceva. „Dacă devin preşedintele Barcelonei, vii?” Iar eu am acceptat. Doar câteva detalii m-au ţinut departe de United până să mă sune Rossel. el a câştigat mandatul de preşedinte şi mi-am respectat promisiunea de a juca la Barca.”

Cât de greu ţi-a fost să o laşi pe Barcelona? Este adevărată povestea cum că ei credeau că îl influenţezi negativ pe tânărul Lionel Messi?
„A fost foarte uşor. Era momentul ca eu să plec. Voiam să calc pe urmele lui Rijkaard, cel care îmi era antrenor şi care mi-a spus lucruri frumoase despre Milan. În ceea ce îl priveşte pe Messi, nu este nimic devărat. Nu ar trebui să crezi tot ce citeşti. Întotdeauna am vrut să îl influenţez pozitiv şi să fac ceea ce Ronaldo a făcut pentru mine. Ronaldo m-a luat sub aripa lui şi aşa am vrut să fac şi eu cu Messi. Messi era un tip mai timid, dar un jucător fantastic. Locuiam pe aceeaşi stradă. Am avut o relaţie extraordinară cu el şi cu familia lui. Ştiam de atunci că este un jucător mai bun decât mine.”

Care este cel mai bun jucător împotriva căruia ai evoluat?
„Paulo Maldini, clar. Prea multe calităţi. Îţi lăsa impresia că nu ai nicio şansă în faţa lui”.

Care este cel mai bun antrenor pe care l-ai avut? Cine a scos din tine tot ce aveai mai bun?
„Rijkaard. Fără dubii. Este unul dintre cei mai buni din lume şi merită să fie la o echipă de top. Sunt sigur că în curând va prelua o echipă naţională cu care se va lupta la titlul mondial. Întotdeauna a scos din mine ce aveam mai bun pentru că ştia că de acest lucru am eu nevoie. Experienţa lui ca jucător cântăreşte enorm pentru fiecare fotbalist pe care îl antrenează.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.