Fotbaliști de legendă. Roberto Baggio

Roberto Baggio este unul dintre cei mai compleţi atacanţi din istoria fotbalului. Italianul obişnuia să joace în absolut toate poziţiile din atac, dar cel mai bine s-a simţit în postura celui de-al doilea vârf şi în postura de mijlocaş ofensiv.

Înzestrat cu o tehnică deosebită, cu un dribling letal, dar şi un simţ dezvoltat în faţa porţii şi maestru al fazelor fixe, Baggio e consierdat unul dintre cei mai buni fotbalişti care a călcat vreodată pe dreptunghiul verde.

Baggio a evoluat în carieră doar în Italia şi a îmbrăcat tricourile celor mai bune echipe din peninsulă. Italianul şi-a început cariera la Vicenza. În 1985 a făcut pasul la Fiorentina, acolo unde a jucat 94 de meciuri şi a înscris 39 de goluri. După cinci sezoane petrecute la gruparea viola, Baggio a făcut pasul la Juventus. În 1995, atacantul a trădat-o însă pe „Bătrâna Doamnă” şi s-a transferat pe San Siro. 51 de meciuri şi 12 goluri a bifat Roberto în tricoul Milanului. Până la finalul carierei, care a venit în 2004, Baggio a mai jucat pentru alte trei echipe de tradiţie: Bologna, Inter şi Brescia.

Drama Campionatului Mondial din 1994

Un moment de cumpănă în cariera lui Roberto Baggio s-a petrecut la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii. Italia a ajuns atunci până în finala competiţiei, dar a pierdut în faţa Braziliei la loviturile de departajare. Baggio a ratat atunci penaltyul decisiv. Cu toate acestea, atacantul a devenit o legendă pentru Squadra Azzurra. 56 de selecţii şi 27 de goluri are Baggio pentru Italia, fiind astfel al patrulea cel mai bun marcator din istoria ţării sale, la egalitate cu Alessandro Del Piero. Mondialul din 1994 nu a fost însă singurul pentru Roberto. El a jucat şi în 1990, atunci când italienii au luat medaliile de bronz, dar şi în 1998, atunci când peninsularii s-au oprit în sferturi. Baggio este singurul italian care a reuşit să marcheze la trei Cupe Mondiale. Cu un total de nouă reuşite, Roberto deţine recordul de goluri marcate pentru Squadra Azzura la Mondial, la egalitate cu Paolo Rossi şi Christian Vieri.

Balonul de Aur, în vitrina lui Baggio

Cel mai bun din cariera lui Roberto Baggio a fost 1993. Italianul juca atunci la Juventus şi a reuşit să cucerească cel mai râvnit trofeu individual: Balonul de Aur. Nouă ani mai târziu, spre finalul carierei, Baggi a mai bifat un record. Acesta a devenit primul italian care marchează peste 300 de goluri în ultimii 50 de ani. În 2004, în timpul sezonului dinaintea retragerii, Baggio a devenit primul jucător din ultimii 30 de ani care marchează peste 200 de goluri în Serie A. În ciuda cifrelor remarcabile pe care le-a reuşit în campionatul italia, Baggio nu a reuşit niciodată să cucerească titlul de goglheter.

Roberto Baggio
Roberto Baggio

Look inconfundabil

În afara terenului, Roberto Baggio era considerat un adevărat sex simbol al fotbalului italian. Lookul inconfundabil, celebra codiţă de păr pe care o purta la spate i-a atras supranumele de „The Divine Ponytail”.

Palmares Baggio

La nivel de club

Juventus

  • Cupa UEFA (1993)
  • Serie A (1995)
  • Cupa Italiei (1995)

AC Milan

  • Serie A (1996)

La nivel de echipă naţională

Italia

  • Cupa Mondială: locul 3 (1990)
  • Cupa Mondială: locul 2 (1994)

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.