The Seville Derby
The Seville Derby

Credeaţi că „El Clasico” şi derbyul oraşului Madrid sunt singurele derby-uri tari din Spania? Ei bine, vă înşelaţi. „Seville derby” face concurenţă uriaşă rivalităţii Real Marid – Barcelona şi celei dintre Real şi Atletico. Tocmai pentru a vă da seama cât de important este pentru microbiştii iberici acest derby al Andaluziei, altSPORT.ro vă face o prezentare a ceea ce înseamnă Sevilla – Betis.

Cândva, Lord Byron descria Sevilla ca fiind „un oraş frumos şi care este faimos pentru portocalele şi pentru femeile sale”. Dar se pare că el nu a trăit suficient ca să urmărească derby-ul oraşului, cea mai aprigă rivalitate din toată Spania. Cu siguranţă, şi-ar fi schimbat discursul după ce ar fi văzut ce înseamnă Sevilla – Betis.

Frumuseţea derby-ului

În momentul în care Sevilla o întâlneşte pe Betis, tot oraşul se opreşte, iar întreaga ţară urmăreşte meciul cu foarte mare interes. Dacă sunt binecunoscute pasiunile uriaşe care se nasc în El Clasico şi în duelul de foc al Madridului, în Marele Derby al Sevillei, rivalitatea esacaladează orice limite şi atinge un nivel superior. Acest lucru se datorează şi faptului că ambele echipe sunt concitadine şi se consideră reciproc rivale de moartă, ceea ce nu se poate spune de exemplu în cazul Realului şi al Barcelonei.

Atât pentru Sevilla, cât şi pentru Betis, acesta este cel mai important meci al sezonului. O victorie în „Seville derby” este echivalentă cu câştigarea unui trofeu.

CITEȘTE ȘI

Tragedia Puerta

Singurul moment în care cele două rivale şi-au dat mâna a fost în 2007, atunci când a decedat Antonio Puerta. Loviţi de tragicul eveniment care s-a petrecut într-un meci dintre Sevilla şi Getafe, absolut toţi jucătorii, conducătorii, antrenorii şi suporterii celor două rivale s-au strâns la un loc şi au comemorat disparţia fundaşului care avea doar 22 de ani.

Mai mult, toţi fotbaliştii lui Betis au fost la înmormântarea lui Puerta. Din acel moment, relaţia dintre cele două cluburi s-a îmbunătăţit, chiar dacă, de-a lungul timpului, au mai existat incidente violente. La un moment dat, au fost arestaţi 24 de suporteri ai ambelor cluburi, deoarece, înaintea unui derby, s-au descoperit în posesia lor mai multe arme albe, precum cuţite sau târnăcoape.

Palmaresul celor două rivale

Din punct de vedere al palmaresului, Sevilla stă mai bine decât Betis, în special pe plan european, acolo unde se poate mândri cu cinci trofee UEFA Europa League şi o Supercupă a Europei. Pe plan intern, există însă un echilibru. Atât Betis, cât şi Sevilla au un singur titlu în palmares. Betis s-a impus în 1935, în timp ce, Sevilla a luat campionatul în 1946. La capitolul Cupe ale Spaniei, Sevilla îşi conduce rivala cu scorul de 5-2, iar în privința Supercupelor, roş-albii au un singur trofeu în vitrina în timp ce verzii n-au câștigat niciunul.

Deşi respectul a crescut în ultimii ani, să nu credeţi vreo clipă că pasiunile nu sunt aceleaşi în zilele de derby. Mai mult, faptul că Betis nu a făcut parte din La Liga în sezoanele 2009-2010, 2010-2011 şi 2014-2015 a stârnit şi mai mult interes pentru derby de când fosta echipă a lui Alin Toşca a promovat.

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.