Le Classique
Le Classique

Le Classique este cea mai recentă oprire pe care o face altSPORT.ro la „Fotbal derby”. Cunoscut şi subt titulatura de Le Classico, Derby de France sau French clasico, acesta este meciul care se dă între cele două mari cluburi din Hexagon,  Paris Sain-Germain şi Olympique de Marseille. Întâlnirea dintre ele este considerată cea mai aprigă rivalitate din Franţa şi din întreaga lume a fotbalului.

Din păcate, violenţele nu lipsesc nici ele la Le Classique. Înaintea meciurilor dintre PSG şi OM, forţele de ordine iau măsuri suplimentare pentru a evita confruntările dintre fani, dar inevitabil, acestea nu pot fi evitate de foarte multe ori.

Despre Le Classique

PSG, OM şi Saint-Etienne, sunt singurele cluburi din Franţa care au o istorie bogată înaintea Mileniului 3. PSG şi OM sunt singurele cluburi din Hexagon care au reuşit să câştige trofee europene importante şi au dominat competiţiile interne, înainte ca Olympique Lyon să îşi înceapă hegemonia după anul 2000. PSG şi OM sunt şi cele mai populare cluburi din Franţa şi cluburile cele mai urmărite şi din afara ţării. Ambele sunt în topul recordurilor de audienţă în fiecare an.

La fel ca în cazul majorităţii derbyurilor, rivalitatea dintre PSG şi OM se extinde dincolo de terenul de fotbal. Meciul are o istorie culturală şi socială extrem de importantă, lucru care face ca duelul să fie mai presus decât un meci de fotbal. Acest derby presupune confrunarea celor mai mari două oraşe din Franţa: Paris versus Marseille, capitală versus provincie şi nord versus sud.

Palmaresul celor două rivale

Între 1989 şi 1998, PSG şi OM şi-au trecut o listă impresionată de realizări. În această perioadă au câştigat câte cinci titluri de campioană în Liga 1, câte patru Cupe ale Franţei, câte două Cupe ale Ligii Franţei şi au adus în Hexagon un trofeu UEFA Champions League şi o Cupă a Cupelor, plus alte două finale europene. Putem spune că în confruntările directe Marseille a dominat decisiv derbyul între 1990 şi 1999, atunci când nu au pierdut deloc în faţa rivalei din nordul ţării.

CITEȘTE ȘI

Din păcate pentru fanii mai tineri, rivalitatea nu mai este aceeaşi ca înainte de anul 2000, în special de când parizienii au fost preluaţi de către Oryx Qatar Sports Investments şi au devenit o forţă greu de egalat din punct de vedere financiar. În 2018, echipa din capitala Franţei a câştigat a şasea Supercupă consecutivă. Acest trofeu a făcut din PSG cea mai de succes echipă din Hexagon, cu un total de 36 de trofee, excluzând de aici Cupa UEFA Intertoto şi cele două titluri Ligue 2.

În schimb, Marseille nu a reuşit să mai câştige un trofe din 2012, atunci când s-a impus în finala Cupei Ligii Franţei. De atunci şi până cum, PSG a cucerit 20 de trofee: cinci campionate, patru Cupe ale Franţei, cinci Cupe ale Ligii şi şase Supercupe. Cu toate acesta noul patron al lui OM, Frank McCourt a investit în 2016 peste 200 de milioane de euro încercând să readucă echipa pe culmile gloriei, mai ales prin transferurile lui Dimitri Payet şi Patrice Evra. Chiar şi aşa, OM nu a mai câştigat un meci împotriva rivalei din anul 2011…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.