Derby della Mole
Derby della Mole

În acest articol, altSPORT.ro poposeşte în Italia, acolo unde au loc o sumedenie de derby-uri. Una dintre cele mai vechi şi mai aprige rivalităţi din „cizmă” este cea a oraşului Torino, între echipa cu același nume și Juventus.

Derby della Mole este, aşa cum spuneam, titulatura pe care o poartă confruntarea dintre cele mai cunoscute echipe ale oraşului Torino. Ea mai mai are denumirea de Derby di Torino sau de Turin Derby, în limba engleză. Acest derby a fost numit după Mole Antonelliana, un punct important de atracţie al oraşului şi un simbol arhitectural pentru capitala Piemontului. Este primul derby din fotbalul italian şi cel mai vechi între două echipe din acelaşi oraş.

Scurt istoric

Rivalitatea dintre cele două echipe datează încă dinaintea Primului Război Mondial şi a fost încă din cele mai vechi timpuri o confruntare care reprezenta două clase sociale. Juventus, înfiinţată în 1897 de către studenţii de la o şcoală superioară din Torino, a devenit rapid favorită burgheziei din oraş, în special a familiei Agnelli. În schimb, Torino a luat naştere în 1906 datorită unor dizidenţi, care şi-au unit echipa cu Fotbal Club Torinese şi care reprezentau clasa muncitoare. De-a lungul timpului, Juventus s-a dezvoltat astfel ca o echipa aristocrată, cu susţinători la nivel global, în timp ce, Torino este încurajată în continuare de fanii din oraş.

Cele două echipe se diferenţiază şi prin culorile clubului. Dacă, la început, Juventus avea culorile roz şi negru, „Bătrâna Doamnă” şi le-a schimbat în alb şi negru, inspirată de la Notts County şi devenind astfel „Bianconeri”. De cealaltă parte, vişiniul este culoarea clubului Torino, inspirată de la „Brigada Savoia”, cea care în urmă cu două secole a eliberat oraşul de Ducele de Savoy.

CITEȘTE ȘI

Primul derby al oraşului Torino s-a jucat pe 13 ianuarie 1907 şi a fost primul meci oficial al lui Torino după înfiinţarea din 3 decembrie 1906. Se zvoneşte că, în ziua primului derby, principalul finanţator al lui Juventus, Alfredo Dick, nu a putut urmări meciul pe viu din cauza emoţiilor şi s-a închis în vestiar, el primind informaţii doar de la staff şi de la jucători.

De atunci şi până acum, derby-ul nu s-a jucat în Serie A de 13 ori. În 12 dintre cazuri, meciul nu a avut loc deoarece Torino era în Serie B, iar o dată pentru că Juventus a fost retrogradată în urma scandalului din 2006, „Calciopoli”. Pe lângă derby-urile cu vişiniii, Juventus a mai avut şi alte derbyuri cu echipe din Torino de-a lungul istoriei, dar care nu mai există, precum R.S. Ginnastica Torino, Sport Club Audace Torino şi Fotbal Club Pastore. În primele două ediţii ale campionatului italian de fotbal, derby-urile oraşului Torino erau cele disputate între Torinese, Gimastica Torino şi Internazionale Torino, înainte ca aceasta din urmă să fuzioneze cu Torinese în 1900.

Dilema lui Bonucci

Un amănunt interesant al rivalităţii dintre cele două cluburi îl are în prim plan pe Leonardo Bonucci. Deşi a jucat un sezon şi pentru AC Milan, fundaşul este cunoscut pentru cele opt sezoane în care a îmbrăcat şi îmbracă în continuare tricoul lui Juve. Cu toate acestea, unul dintre cei doi fii ai săi, Lorenzo ţine cu Torino. Acesta a plâns în 2017, atunci când „Bătrâna Doamnă” a luat titlul, iar tatăl său l-a îmbrăcat cu tricoul „bianconerilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.