Inter - Milan este Derby della Madonnina
Inter - Milan este Derby della Madonnina

În acest articol, altSPORT.ro vă face o prezentare şi un scurt istoric al unuia dintre cele mai tari derbyuri de pe planetă, meciul care împarte în două capitala modei: Inter – Milan. În cazul în care mai este nevoie de vreo completare, deşi cu siguranţă v-aţi dat seama despre ce este vorba, vom vorbi despre confruntarea dintre AC Milan şi Internazionale Milano, pe scurt „Derby della Madonnina”.

De ce „Derby della Madoninna”?

„Derby della Madonnina” mai este cunoscut și sub numele de Derby di Milano (sau Milano Derby, în limbajul vorbitorilor de limbă engleză) şi reprezintă meciul derby dintre cei doi granzi ai campionatului italian, Internazionale Milano și AC Milan. Această super confruntare poartă numele de  „Derby della Madonnina” în cinstea uneia dintre principalele atracții ale orașului Milano şi anume statuia Fecioarei Maria, care se află pe vârful Duomo şi care adesea este menționată ca Madonnina („Micuţa Madonna”, în italiană).

Istoricul clasicului Inter – Milan

În trecut, Inter era văzut drept un club al burgheziei din Milano (poreclit bauscia, un termen milanez care înseamnă „lăudăros”), în timp ce Milan (poreclit casciavit, însemnând în dialectul milanez „șurubelniță”, cu referire la muncitorul cu guler albastru) a fost sprijinită în principal de clasa muncitoare. Din cauza strămoșilor lor mai bogaţi, fanii Interului au avut „luxul” de a merge la stadionul San Siro cu motocicletă (motoretă de la care vine o altă poreclă, Nerazzurri). Pe de altă parte, Rossonerii erau la rândul lor cunoscuți ca şi „tramvai „(adică se puteau deplasa la stadion numai cu mijloace de transport în comun). Astăzi, această diferență a fost în mare măsură anulată.

„Derby della Madonnina” are loc de cel puțin de două ori pe parcursul anului, prin intermediul meciurilor din Serie, dar această rivalitate s-a extins şi în Coppa Italia, Liga Campionilor și Supercupa Italiei, precum și turnee minore (exemplu Turneul TIM) și competiţii amicale. Este unul dintre derbyurile din fotblul mondial care se desfăşoară între două echipe din acelaşi oraş şi care se dispută întotdeauna pe acelaşi stadion. Atunci când echipa gazdă este AC Milan, arena poartă denumirea de San Siro, iar atunci când echipa gazdă este Inter Milano, arena poartă denumirea de Giuseppe Meazza.

Palmares Inter – Milan

Interesant este faptul că atât AC Milan, cât şi Inter au cucerit de 18 ori fiecare titlul în Serie A. Diavolul Milanez domină însă atunci când vine vorba de competiţiile internaţionale. Doar Real Madrid are mai multe trofee UEFA Champions League decât AC Milan, aceasa din urmă având în vitrină şapte Ligii, spre deosebire de Inter care are numai trei. Inter este însă în faţa rivalei atunci când vine vorba de rezultatele directe din meciuri oficiale. Nerazzurri au 79 de victorii, cu trei mai mult decât AC Milan.

Şi la capitolul golul Inter stă mai bine. Aceasta a marcat 300 de goluri spre deosebire de Milan, care a înscris 297. Cea mai drastică victorie obţinută de cele două echipe a fost obţinută cu acelaşi scor. Mai întâi, Inter s-a impus cu 5-0 din postura de oaspete pe 6 februarie 1910. AC Milan şi-a luat revanşa abia în 1998, atunci când s-a impus cu 5-0 într-un meci din Cupa Italiei.

Fotbal Derby. De ce Boca Juniors – River Plate este Superclasico

Fotbal derby. Partizan – Steaua Roșie, duelul care aprinde Serbia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.