The intercontinental derby
The intercontinental derby

Pe altSPORT.ro nu putea lipsi de la „Fotbal derby” unul dintre cele mai pasionante şi mai fierbinţi derbyuri ale lumii. În acest articol mergem în Turcia, acolo unde fanaticii suporteri din Istanbul aşteaptă cu nerăbdare şi cu interes meciul dintre Fenerbahce şi Galatasaray.

Derbyul Intercontinental

The Intercontinental Derby este denumirea pe care o poartă meciul de fotbal dintre Fenerbahce şi Galatasaray. Acestea sunt cele mai galonate echipe din întreaga istorei a fotbalului turcesc. Numele derbyului vine de la faptul că Fener e situat în partea asiatică a Istanbulului, în timp ce Galata în partea europeană din oraş. Rivalitatea datează de mai bine de un secol şi a devenit una dintre cele mai mari, intense şi de foarte multe ori dure confruntări din lume.

La meciurile dintre Fener şi Galata se depăşesc aproape în feicare an recordurile de audienţă pe stadioane, mai ales că cei doi granzi au un număr asemănător de suporteri pe teritoriul Ţării Semilunei. În septembrie 20099, British Daily Mail a clasat rivalitatea dintre Fenerbahce şi Galatasaray pe locul 2 în topul celor mai tari rivalităţi fotbalistice din lume.

Scurt istoric

Primul meci jucat între cele două formaţiii a fost un joc amical, într-o zi de duminică, pe 17 ianuarie 1909. Jocul, desfășurat la Papazın Çayırı, locul unde se află astăzi Șükrü Saracoğlu s-a terminat cu scorul 2-0 în favoarea lui Galatasaray. Fenerbahçe a obținut prima ei victorie împotriva lui Galatasaray,  atuni când s-a impus cu 4-2 în săptămâna a 4-a a Ligii de Fotbal din Istanbul, pe 4 ianuarie 1914.

Audienţe record

La 21 septembrie 2003, cele două cluburi au stabilit recordul istoric al audienţei unui meci din Super Liga turcă. 71,334 de persoane au sistat la remiza încheiată cu scorul de 2-2. Cea mai mare victorie într-un derby a fost obținută de Galatasaray, care a câştigat cu 7-0 în a șasea săptămână a sezonului 1910-1911 al Ligii de Fotbal din Istanbul. În ceea ce o priveşte pe Fenerbahçe, ea a obţinut cea mai categorică victorie împotriva lui Galatasaray pe 6 noiembrie 2002, cu scorul 6-0, meci în care patru dintre goluri au fost înscrise când Fenerbahçe juca în inferioritate numerică.

CITEȘTE ȘI

Incidente între fani

Din păcate nici acest derby nu este ferit de violenţa care are loc între fanii ultraşi. Suporterii lui Fenerbahce şi cei ai lui Galatasaray creează mereu probleme în Istanbul, în special în zilele în care se dispută derbyurile. Ziua de 12 mai 2013 va rămâne una de neagră amintire pentru fotbalul turcesc. La finalul meciului de pe Şukru Saracoglu, încheiat cu victoria lui Fener, scor 2-1, un fan de 19 ani al gazdelor, Burak Yildirim a fost ucis după ce a fost înjunghiat de un huligan al lui Galatasaray.

La acelaşi meci, un suporter al lui Fenerbahce a făcut comentarii rasiste la adresa jucătorilor africani de la Galata. În 2006, fanii Galatei au afuşat un banner rasist care îl viza pe fotbalistul lui Fener, Mehmet Aurelio, fotbalist cu descendent brazilian, dar care evolua pentru naţionala Turciei. Mesajul de pe banner suna în felul următor: „cineva nu poate deveni Mehmet, el doar poate fi născut ca Mehmet”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.