Boca Juniors - River Plate, Superclasico
Boca Juniors - River Plate, Superclasico

În acest articol, altSPORT.ro vă va vorbi un pic despre derbyul care în acest sezon ar trebui să decidă câştigătoarea Copei Libertadores. Este desigur vorba despre una dintre cele mai aprige rivalităţi din istoria fotbalului şi anume „Superclasico” Boca Juniors – River Plate.

Superclasico este meciul de fotbal din Argentina care împarte capitala Buenos Aires şi care se desfăşoară între rivalele Boca Juniors și River Plate. Aceasta derivă, „Superclasico” vine din limba spaniolă pentru „clasico”, care înseamnă derby, dar folosit cu prefixul „super” pentru că cele două cluburi sunt cele mai populare și mai galonate din fotbalul argentinian. Potrivit unor statistici, Boca Juniors şi River Plate au acaparat aproape 70% din toți fanii fotbalului argentinian. Se pare că Boca are 40% dintre aceşti suporteri, în timp ce River deţine 33%.

Superclasico trebuie să-l vezi înainte de a muri

Superclasico este cunoscut în întreaga lume ca fiind unul dintre cele mai puternice și cele mai importante meciuri derby. În aprilie 2004, ziarul englez The Observer a pus Superclasico în fruntea listei celor „50 de evenimente sportive pe care trebuie să le vezi înainte de a muri”, spunând că „ziua derbyului din Buenos Aires face ca Old Firm Derby(între Celtic şi Glasgow Rangers) să pară o simplă zi din şcoala primară.

Revista britanică de fotbal FourFourTwo a considerat confruntarea dintre Boca şi River drept „cel mai mare derby din lume”. Daily Telegraph a mers şi mai departe în 2016 şi a catalogat Superclasico ca fiind drept „cea mai mare rivalitate intercluburi din fotbalul mondial”. În 2017, Daily Mirror a plasat Superclasico pe primul loc în Top 50 derbyuri de fotbal din lume, peste „El Clasico” FC Barcelona – Real Madrid.

De ce Boca Juniors – River Plate este Superclasico

Cele două cluburi, Boca Juniors și River Plate au origini în La Boca, zona muntoasă a clasei muncitoare din Buenos Aires, River fiind înființată în 1901 și Boca Juniors în 1905. În 1925, River Plate s-a mutat în cartierul bogat Nunez, undeva în zona de nord a capitalei Buenos Aiures. De atunci, Boca Juniors a fost cunoscut sub numele de clubul clasei muncitoare din Argentina sau clubul poporului, mulţp fani ai Bocăi provenind din comunitatea italiana de imigranti. Fanii Bocăi sunt de fapt cunoscuți sub numele de „Xeneizes” („genoezi”). De cealaltă parte, River Plate a devenit cunoscută sub numele de Los Millonarios (The Millionaires sau Milionarii), cu o foarte mare bază de sprijin de la prima clasă socială. Ambele cluburi au totuși suporteri din toate clasele sociale.

Primul meci oficial a fost jucat pe 24 august 1913, River Plate câștigând cu scorul de 2-1.

Rivalitatea dintre fanii celor două cluburi

Superclasico este deosebit de cunoscut pentru pasiunea fanilor, ceea ce BBC descrie ca fiind „o mare de bannere pline de culoare, strigăte și zgomote, cântece, dansuri și focuri de artificii nesfârșite”. Ambele galerii cântă cântece pasionante majoritatea vizând marii rivali. Aceste cântece au adesea ca sursă de inspiraţie melodiile populare sau muzica rock din Argentina.

Fiecare stadion, La Bombonera și El Monumental sunt cunoscute pentru faptul că la fiecare derby sunt invadate de către fani, indiferent că este vorba de fericire sau de tristeţe. Aşa cum este şi cazul returului dintre Boca şi River din finala Copei Libertadores, meciurile s-au încheiat de foarte multe ori prematuri, iar alte ori nu au mai avut loc din cauza violenţelor dintre fani.

Fotbal derby. Cum a devenit Real Madrid – Barcelona El Clasico

Fotbal derby. Liverpool – Manchester United înseamnă totul pentru englezi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.