De Klassieker
De Klassieker

Nu mai este niciun secret, Fotbal Derby este o secţiune deja consacrată pe altSPORT.ro De această dată vom merge undeva în „Ţările de Jos”, mai exact în Olanda şi vom zăbovi asupra unei rivalităţi care propune de cele mai multe ori fotbal total. Este vorba despre derbyul dintre Ajax şi Feyenoord.

De Klassieker

„De Klassieker”, în traducere „Clasicul”, reprezintă principala rivalitate a fotbalului din Olanda şi este disputată între Ajax Amsterdam şi Feyenoord Rotterdam. Este o rivalitate extrem de acerbă între cele două cluburi, iar acest lucru se poate vedea şi din numărul spectatorilor care vin la stadion. Recordul de audienţă s-a înregistrat însă pe 9 ianuarie 1966, atunci când 65,562 de oameni au asistat la derby pe arena din Rotterdam.

Amsterdam vs. Rotterdam

Rivalitatea dintre cele două echipe merge dincolo de fotbal. Ea este cu atât mai aprigă având în vedere rivalitatea dintre oraşele de care aparţin. Această rivalitate a început în momentul în care cele două oraşe şi-au căptat drepturile în secolul 13. Ajax şi Feyenoord reprezintă mândria acestor oraşe, Amsterdam, respectiv Rotterdam. Locuitorii celor două oraşe sunt diferiţi atât din punct de vedere al atitudinii, cât şi din punct de vedere al culturii, iar acest lucru se regăseşte şi pe terenul de fotbal.

Confruntatea este văzută drept una între artiştii din Amsterdam şi muncitorii din Rotterdam. Amsterdam este renumit pentru cultura lui şi pentru faptul că a dat mulţi artişti şi actori. Stilul de joc al lui Ajax a fost mereu un motiv de laudă pentru suporteri, ceea ce îi irită pe fanii lui Feyneoord. Cei din Rotterdam îi acuză pe cei din Amsterdam de grandomanie şi obişnuiesc să scandeze „În timp ce Amsterdam visează, Rotterdam lucrează!”. Rotterdam a dus o muncă grea după ce a fost bombardat de nazişti în Al Doilea Război Mondial.

Ajax vs. Feyenoord

Ajax și Feyenoord sunt prima, respectiv a treia cea mai de succes echipă din Olanda. Ajax câștigând mai multe trofee decât Feyenoord în aproape toate competițiile: 71-39 este palmaresul celor două echipe când vine vorba de trofee. Acest total include atât trofee interne, cât și internaționale.

CITEȘTE ȘI

Ambele cluburi au avut cel mai mare succes internațional la începutul anilor 70, atunci când au fost considerate ca fiind două dintre cele mai bune cluburi din lume. În acest timp, Ajax a câștigat trei UEFA Champions League, în timp ce Feyenoord a are în palmares o Ligă a Campionilor și o Cupă UEFA, actualmente UEFA Europa League.

Rivalităţile dintre fani

Ca orice derby din această lumea şi De Klassieker naşte pasiuni uriaşe între fani, duse de multe ori dincolo de limita sportivităţilor, iar din păcate violenţele nu au ocolit nici această rivalitate. Spre exemplu, în 2004 Jorge Acuna, cel care evolua pe atunci la Feyenoord, a fost dus la spital deoarece a suferit răni la cap şi coaste după un atac al fanilor lui Ajax.

În 2015 a avut loc un incediu la sediul clubului Ajax, autorităţile bănuind că focul a pornit din cauza ultraşilor lui Feyenoord. În 2009, primarii celor două oraşe au luat decizia ca timp de cinci sezoane, fanii fiecărei echipe să nu mai participe la meciurile din deplasare, după ce suporterii lui Ajax au bombardat terenul cu artificii la finala Cupei Olandei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.