Evoluția jocului GTA
Evoluția jocului GTA

Dintr-un TOP al celor mai vândute jocuri din toate timpurile n-are cum să lipsească și GTA (Grand Theft Auto). Celebra serie creată de Rockstar Games a luat naștere în 1997, iar acum este unul dintre cele mai jucate jocuri în toată lumea.

Producătorul de jocuri video Rockstar Games a dat o adevărată lovitură cu lansarea unui nou titlu. Se întâmpla în 1997, iar Grand Theft Auto avea să schimbe în totalitate piața uriașă a jocurilor video. În cei 21 de ani de existență, GTA a fost lansată pe absolut toate platformele posibile. De la console video, PlayStation, Xbox, Game Boy, sau versiunea pentru calculator și până la disponibilitatea pe platforme de smartphone precum iOS sau Android.

Fiecare joc are o poveste aparte, iar acțiunea are loc într-o lume virtuală, în orașe inspirate din realitate: Los Santos (Los Angeles), Vice City (Miami), San Andreas (San Francisco), Las Venturas (Las Vegas) și Liberty City (New York City).

GTA I (1997)

Primul joc din seria Grand Theft Auto a fost lansat la finalul anului 1997, în luna decembrie, iar după 16 ani a fost lansată o ediție specială a jocului. Ca să ne dăm seama de impactul pe care-l are GTA în toată lumea, ediția specială din 2013 a fost vândută în 150 de milioane de bucăți.

Revenind la jocul inițial, acțiunea se petrece în trei orașe: Liberty City, Vice City și San Andreas. Jocul ne prezintă povestea murdară a lumii interlope din cele trei metropole. Infracțiuni, urmăriri cu mașini, crime și corupție la cel mai înalt nivel. Toate acestea, dar și multe altele au fost doar câteva dintre secretele prin care primul titlu din seria Grand Theft Auto i-a atras pe pasionații de jocuri video de la finalul secolului trecut.

 GTA II (1999)

Succesul fulminant de care s-a bucurat primul joc din seria Grand Theft Auto i-a determinat pe producătorii de la Rockstar Games să vină și cu o continuare. Așa a luat naștere GTA II. Apărut în toamna anului 1999, jocul își desfășoară acțiunea într-un oraș din Statele Unite ale Americii, al cărui nume nu este dezvăluit. Grafica a fost aceeași ca la precedentul titlu din serie, adică 2D, iar poveștile despre gangsteri, mafie și lumea criminală a orașului au avut din nou un impact puternic asupra publicului de la finalul anilor ’90.

GTA III (2001)

Cea mai mare schimbare din toată seria, prin care producătorii de la Rockstar Games au dat o adevărată lovitură, a avut loc în 2001. Atunci a fost lansat pe piață Grand Theft Auto III, primul joc cu o grafică 3D și extrem de avansată pentru acea perioadă.

„Epic!”, „De neprețuit!” sau „Incredibil!” au fost doar câteva dintre titlurile date de site-urile specializate în acest domeniu la articolele făcute cu review-uri la jocul Grand Theft Auto III. De altfel, și părerea criticilor a fost aceeași. Cu note cuprinse între 9 și 10, GTA III a revoluționat piața jocurilor video de la acea vreme.

În plus, vânzările au fost și ele pe măsură. În anul 2001, GTA III a câștigat titlul de cel mai vândut joc din Statele Unite ale Americii, cu peste două milioane de cd-uri date în doar câteva luni. Până în decembrie 2007, numărul a crescut fulminant până la 6.55 de milioane de bucăți vândute.

Versiunea pentru calculator a avut și ea un succes uriaș, aducând în conturile celor de la Rockstar Games aproximativ 17 milioane de dolari.

Iar distincțiile nu se opresc aici. Grand Theft Auto III s-a bucurat de numeroase nominalizări și a câștigat foarte multe premii. Printre acestea se numără și titlul de cel mai bun joc al anului. În caz că ați uitat cum arăta GTA III, vă las în continuare o mostră din unul dintre cele mai râvnite jocuri ale anilor 2000.

GTA: Vice City (2002)

Fanii seriei Grand Theft Auto n-au stat foarte mult timp fără un nou titlu. La doar un an de la lansarea celui de-al treilea joc din serie, Rockstar Games a scos pe piață GTA: Vice City. Din nou, producătorii jocului au dat lovitura. GTA: Vice City, de-a lungul timpului, a adus chiar mai mulți bani în bugetul firmei decât predecesorul său, GTA III. Acțiunea se petrece în orașul construit la malul oceanului, doar este inspirat din inconfundabilul Miami, în anul 1986. Acesta este primul joc din serie în care au putut fi folosite motocicletele și elicopterele.

GTA: San Andreas (2004)

Acesta este următorul titlu important din seria GTA, iar acțiunea se petrece în trei orașe diferite. Personajul vostru, arl „CJ” Johnson, se va aventura în Los Santos (Los Angeles), San Fierro (inspirat din San Francisco, la fel ca San Andreas) și Las Venturas (Las Vegas).

Povestea jocului are loc în anul 1992, iar acesta este primul joc din seria Grand Theft Auto care include biciclete și avioane pe care le puteți utiliza. Harta jocului este uriașă, comparativ cu celelalte titluri din serie, iar San Andreas a mai bifat o premieră: este pentru prima dată când puteți cuceri sau puteți pierde teritorii din oraș în urma ciocnirilor între gangsteri.

GTA IV (2008)

Următorul titlu important lansat de Rockstar Games a fost cel din 2008. După jocuri precum GTA: Advance, GTA: Liberty City Stories sau GTA: Vice City Stories, seria a ajuns din nou la un alt nivel cu GTA IV.

Acesta este primul joc din serie cu o variantă multiplayer, decizie primită cu entuziasm în lumea jocurilor video. Motorul grafic a fost în mod clar îmbunătățit și adus la un nivel foarte ridicat, în timp ce gameplay-ul, poveștile și modurile jocului au fost extrem de apreciate de critici. Tot în 2008, EA Sports a revoluționat piața jocurilor video cu lansarea unui nou titlu, FIFA 09.

GTA V (2013)

Ultimul joc apărut, până în momentul de față, și care se bucură de un succes uriaș în continuare, mai ales în modul online, este GTA V. Acesta a fost cel mai așteptat titlu din toată seria, iar cele peste 11 milioane de cd-uri vândute în primele 24 de ore de la lansare au generat venituri de 800 de milioane de dolari pentru producătorii jocului.

Până în momentul de față, numărul a depășit 100 de milioane de copii vândute, în timp ce, în aprilie 2018, GTA V a devenit cel mai profitabil produs de entertainment vândut vreodată.

La fel de profitabil este și Fortnite pentru producătorii de la Epic Games. În momentul de față, acesta este cel mai accesat joc din mediul online.

Recenzie articol
  • Calitate informații
5

Rezumat

În cei 21 de ani de existență, GTA a fost lansată pe absolut toate platformele posibile. De la console video, PlayStation, Xbox, Game Boy, sau versiunea pentru calculator și până la disponibilitatea pe platforme de smartphone precum iOS sau Android. Fiecare joc are o poveste aparte, iar acțiunea are loc într-o lume virtuală, în orașe inspirate din realitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.