eSports și pariurile sportive
eSports și pariurile sportive

În acest articol vei afla totul despre eSports, cunoscute și ca sporturile electronice. Ştii de ce au ajuns ele atât de populare în rândul pariorilor, în ce constau ele sau cum se analizează un meci de eSports? Acestea sunt doar câteva din întrebările care își vor găsi în rândurile următoare.

eSports și pariurile sportive

Jocurile cele mai populare pe care se poate paria în acest moment sunt Dota 2, Counter-Strike Global Offensive și League of Legends. Uneori vom mai găsi în oferta de pariuri și Heroes of the Storm, Heartstone sau Starcraft. Variantele de pariere cele mai populare în acest moment sunt victorie unei echipe și handicap, iar uneori găsim și pariuri pe total puncte acolo unde se aplică (exemplul CS:GO).

eSports în România

România este o țăriă implicată în lumea eSports, Capitalal găzduind turnee DreamHack aproape în fiecare an (doar în 2017 nu a fost organizat). Interesant este faptul că aceste evenimente se bucură de o audiență impresionantă. De exemplu la Dreamhack București din 2015 s-au strâns nu mai puțin de 25 de mii de spectatori pe durata celor trei zile de competiţie.

Dar cea mai importantă competiție de eSports organizată în România în ultimii ani a fost Dreamhack Cluj din 2015, eveniment în cadrul căruia s-a ținut și unul din cele 3 turnee Major de Counter-Strike Global Offensive, astfel încât au participat cele mai bune 16 echipe din lume. A fost un adevărat spectacol la Cluj.

Jucătorii de eSports

 De regulă, aceste sporturi sunt de echipă (Dota 2, LOL, CS, HoTS). Prin urmare, scena competitivă este formată din echipe puternice. Jucătorii au mii de ore de gameplay, antrenament atât singuri cât și cu echipa pentru a forma relațiile de joc. Armand Pittner, un român stabilit în Canada și cunoscut sub nick-ul ”b0ne7” la Dota 2 a reușit o performanță notabilă alături de echipa sa, Cloud 9, în 2014 la Internațional, când au ajuns în fazele finale ale competiției. Echipele profesioniste sunt organizații sportive cu un management riguros (Fnatic, Virtus.Pro, Cloud9 etc), având team-uri în mai multe jocuri (Dota, Counter Strike etc).

Jucătorii semnează contracte cu respectivele organizații, iar eSports reprezintă pentru ei, ca și pentru alți sportivi, principala sursă de venit.În cazul jucătorilor de top, salariile pot ajunge lejer la câteva zeci de mii de euro pe lună, plus că aceștia au și alte surse de venit. De exemplu ei pot oferi stream-uri live în afara competițiilor, iar cei mai populari primesc donații de la fani pe respectivele canale de stream. Sunt jucători care au câștigat sume de ordinul sutelor de mii de euro numai în acest mod, deci bani se pot face. Nu te gândi că fiind un sport de nișă se joacă pe mărunțis, pentru că asta se întâmpla poate în urmă cu cinci sau zece ani. Acum, profesioniștii în domeniu pot câştiga sume consistente de bani.

Jocurile electronice, disciplină a Sporturilor Olimpice

Universul Esports a făcut un pas important spre recunoașterea acestor sporturi ca discipline olimpice, Asociația Coreeană de Sporturi Electronice (KeSPA) reușind să determine Comitetul Olimpic Coreean să accepte Esports ca disciplină olimpică, însă doar de nivelul 2 deocamdată, alături de șah sau polo. În România, principala organizație care susține Jocurile Olimpice la atât la nivel național, cât și internațional, PGL (Professional Gamers League) face demersuri considerabile pentru a obține recunoașterea sporturilor electronice ca sporturi olimpice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.