Florentin Petre, Dinamo
Florentin Petre, Dinamo

Născut pe 15 ianuarie 1976, Florentin Petre a fost unul dintre cei mai importanți jucători ai României în primii ani ai secolului 21. Cel supranumit „Piticul”, din cauza staturii sale, a scris istorie în tricoul lui Dinamo.

Petre a intrat prima oară pe porțile clubului Dinamo în 1988, când avea numai 12 ani. Debutul la prima echipă și l-a făcut abia peste șase ani, într-un meci cu U Cluj. A impresionat încă de la debut, reușind să înscrie un gol împotriva Șepcilor Roșii. Avea însă doar 18 ani, iar returul acelui sezon l-a petrecut la UTA Arad, sub formă de împrumut.

Istorie în tricoul lui Dinamo

Florentin Petre este un nume asociat cu Dinamo. În 1995 a revenit în Ștefan cel Mare, după împrumutul la UTA Arad, și a rămas să îmbrace tricoul dinamovist timp de 11 ani. În total, cu tot cu perioada junioratului, Florentin Petre a petrecut 18 ani la alb-roșii, cu doar șase luni de pauză în perioada în care a fost împrumutat la Arad.

Florentin Petre, Dinamo

Mijlocașul dreapta a cunoscut succesul în Ștefan cel Mare, devenind unul dintre cei mai titrați jucători care au purtat tricoul dinamovist. A pus Umărul la câștigarea a trei titluri de campion, a patru Cupe și a unei Supercupe. În total a disputat 259 de meciuri pentru Dinamo și a marcat 43 de goluri.

Probleme de sănătate

Cariera lui Petre a fost marcată și de câteva evenimente cu accente dramatice. În vara lui 2000, imediat după ce a cucerit primul titlu cu Dinamo, mijlocașul a fost diagnosticat cu hepatita C. Iar după ce s-a vindecat, a suferit un nou accident. O banală partidă de pescuit în Delta Dunării l-a tras pe tușă timp de doi ani. S-a curentat după ce a atins un fir de înaltă tensiune cu undița. A revenit pe teren abia în 2003 și imediat a mai adus două trofee în vitrina lui Dinamo – cupa și campionatul.

Florentin Petre, Dinamo

Florentin Petre în străinătate

Un transfer la o echipă tare din afară a fost visul carierei pentru Florentin Petre. Nu i s-a împlinit. Primul pas spre fotbalul din străinătate l-a făcut abia la vârsta de 30 de ani. S-a transferat la ȚSKA Sofia, unde a petrecut doi ani și unde a câștigat un titlu de campion și o supercupă. S-a transferat apoi la Terek Groznîi, în Rusia, unde a petrecut doar un an înainte de a se întoarce la Sofia. După încă un sezon petrecut în tricoul militarilor de la sud de Dunăre, Petre s-a întors în țară pentru a-și încheia cariera. A făcut-o la Victoria Brănești, în 2011, după zece meciuri jucate și niciun gol marcat.

Echipa națională

Florentin Petre și-a făcut debutul la echipa națională în 1998, pe când avea doar 22 de ani. Victor Pițurcă l-a selecționat pentru prima dată și l-a băgat titular împotriva Norvegiei. Au urmat 11 ani de selecții constante, perioadă în care mijlocașul dreapta a bifat 52 de prezențe sub tricolor și a marcat 6 goluri. A participat la două turnee finale de Campionat European, în 2000 și în 2008. Pentru acest ultim turneu final, fostul dinamovist a fost decorat de către președintele țării cu Meritul sportiv clasa a treia.

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.