Cornel Dinu
Cornel Dinu

Născut pe 2 august 1948, la Târgoviște, Cornel Dinu este un fost fotbalist și fost antrenor român, care a ocupa multiple funcții administrative în cadrul clubului Dinamo București. Poreclit „Procurorul”, Dinu a deținut chiar și funcția de secretar de stat în Ministerul Sporturilor, între anii 1990 și 1992.

Cornel Dinu este o legendă a fotbalului românesc. Are trei premii fotbalistul anului, premiu oferit de ziarul Gazeta Sporturilor (1970, 1972 și 1974). A debutat la 18 ani în Divizia A (actualmente Liga I), pe 25 septembrie 1966, într-un meci disputat între Dinamo și Steagul Roșu, pierdut de câini cu scorul de 0-1. Fostul fundaș a agățat ghetele în cui la vârsta de 35 de ani, pe 18 iunie 1983.

Cariera lui Cornel Dinu

Cornel Dinu și-a început cariera la echipa din orașul natal, Metalul Târgoviște. La nivel de seniori a jucat însă numai pentru Dinamo București. Procurorul a jucat în 454 de meciuri de Liga I și a înscris 53 de goluri în tricoul roș-alb. Porecla a căpătat-o din partea microbiștilor și a presei pentru obiectivismul cu care își spunea punctul de vedere. Fostul fundaș a fost timp de mulți ani căpitanul naționalei României. Dinu a bifat 75 de prezențe sub tricolor și a în scris de șapte ori. El a fost titular incontestabil în echipa României care a participat la Campionatul Mondial din 1970.

Retragere

Cum spuneam și mai devreme, Cornel Dinu s-a retras din activitate în 1983. El a devenit secundul lui Dumitru Nicolae. Împreună au dus-o pe Dinamo până în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. În acel sezon, roș-albii au eliminat-o în sferturi pe Hamburg, după un 3-0 în Ștefan cel Mare și o revenire incredibilă în Germania, de la 3-0 la 3-2, prin reușitele lui Gigi Mulțescu și Cornel Țălnar. Sezonul următor, Dinu a fost instalat în funcția de principal pe banca tehnică a lui Dinamo, dar nu a reușit să termine decât pe locul doi campionatul, în urma rivalei Steaua București. CS Târgoviște, ASA Târgu Mureș, Oțelul Galați, Universitatea Cluj și FC Olt, dar fără să câștige însă vreun titlu sau vreo cupă.

Selecționerul României

Cornel Dinu a fost numit selecționer în 1992 și a rezistat până în 1993 pe bannca tricolorilor. El a condus astfel România în campania de calificare la Mondialul din 1994. Victoria cu 5-1 în fața Țării Galilor și înfrângerea cu Cehoslovacia, scor 2-5, au fost momentele de referință ale mandatului de selecționer. În special înfrângerea cu Cehoslovacia, care i-a fost fatală. FRF a decis să îl schimbe cu antrenorul de atunci al Stelei, Anghel Iordănescu.

Apogeul carierei de antrenor

Cornel Dinu a câștigat singurele sale trofee ca antrenor cu echipa de suflet. Revenit în antrenorat, la Dinamo, pentru a treia oară, în 1996, Dinu a cucerit două titluri, în 2000 și în 2002 și Cupa României, în 2000 și în 2001.

Alte curiozități

  • În luna martie a anului 2008, Cornel Dinu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, „în semn de apreciere pentru participarea la Turneul Final al Campionatului Mondial de Fotbal din anul 1970 din Mexic și pentru întreaga activitate”
  • În ultimii ani, Cornel Dinu a îndeplinit funcția de administrator delegat al clubului Dinamo și a fost invitat ca expert la emisiuni despre fotbal (Minutul 91, Telekom Sport)

CITEȘTE ȘI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.