Despre supraantrenament. Cauze, riscuri și cum poate fi el evitat
Despre supraantrenament. Cauze, riscuri și cum poate fi el evitat

Supraantrenamentul este o condiție medicală care de multe ori este ignorată de către practicanții de sport. În acest articol vom vorbi deschis despre supraantrenament. Vei învăţa care sunt cauzele, riscurile şi cum poate fi el evitat.

Chiar dacă eşti sau nu sportiv de performanţă, cu siguranţă ai auzit cel puţin o dată noţiunea de supraantrenament. Toată lumea ştie că sportul înseamnă sănătate, dar la fel ca orice alt lucru „ce-i mult strică”. Sportivii de performanţă pot susţine sesiuni foarte mari şi intense de antrenamente, pentru că aceasta este principala lor activitate. În schimb, sportivii amatori au şi o viaţă socială, cu job, şcoală, familie şi aşa mai departe. Dacă eşti un sportiv amator, timpul de recuperare după un efort fizic intens este mult mai lent şi dificil.

În concluzie, supraantrenamentul apare atunci când capacitatea organismului de a se reface după efort fizic este depăşită. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori deoarece nu se dedică suficient timp recuperării. Suptraantrenamentul afectează nu doar fizicul, ci şi mintea şi sufletul.

Semnele supraantrenamentului

  • stări depresive – lipsă de motivaţie şi de entuziasm
  • oboseală continuă
  • insomnii
  • febră musculară cronică
  • ritm cardiac crescut în repaus, resimţit în special dimineaţa
  • nivelul cortizolului crescut, îţi dai seama de acest lucru pentru că scapi greu de grăsimea din jurul taliei
  • îmbolnăviri dese, răceli, gripe, etc.
  • forţă scăzută în timpul antrenamentelor

Supraantrenamentul este foarte neinteles desi ecuatia antrenamentelor este destul de simpla: Antrenament = munca + odihna

Cum să remediezi supraantrenamentul

Pentru a remedia supraantrenamentul, totul începe cu dieta. Este în primul rând nevoie de o dietă cu puţiin carbohidraţi si cu foarte multe grăsimi naturale, multe legume şi fructe.Pentru început trebuie întreruptă orice activitate fizică. Se începe apoi cu antrenamente aerobe pentru a reface sistemul aerob şi organismul să funcţioneze normal. Este obligatorie şi încetarea folosirii stimulenţilor, precum cafeina. Aceasta irită glandele suprarenale.

CITEȘTE ȘI

În cazul supranantrenamentului cronic este foarte posibil să dureze ani de zile pentru a îţi reveni complet. Metodele de a depăşi faza supraantrenamentului

Dacă atingi nivelul de supraantrenament cronic este posibil să îţi ia foarte mulţi ani ca să te debaradsezi de el. Dacă eşti convins că ai ajuns să te supra antrenezi şi vreă să scapi de acest obicei dăunător, soluţiile sunt simple:

  • Dormi mai mult. Somnul este mecanismul principal de refacere. Lipsa somnului intensifică stresul. Indiferent că este stres cotidian sau din cauza antrenamentelor.
  • Manancă corespunzător. Organismul  are nevoie mai ales de proteine şi de grăsimi. Ele sunt esenţiale pentru supravieţuire. Nu exista carbohidrati esentiali. Mai mulţi carbohidraţi pentru a avea energie nu va face decăt să iţi stopeze sistemele de ardere a grăsimilor şi va stopa şi sistemul aerob. Astfel te vei simţi obosit şi slab după antrenamente.
  • Nu trebuie să te antrenezi la intensităţi foarte mari, mereu. 20 de minute de mers pe jos pe zi sunt considerate si ele efort fizic. Trei sau cinci şedinte pe săptămână de antrenamente intense în sala de forţă, şi restul pot fi făcute ritmul menţionat anterior. Dacă vrei sa faci efort în aer liber, sprinturi de exemplu, înlocuieşte o sesiune de antrenament la sala, nu le face în plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.