Despre stretching și yoga. Cum să ai mobilitatea lui Spiderman
Despre stretching și yoga. Cum să ai mobilitatea lui Spiderman

Mersul la sală sau antrenamentele în aer liber nu sunt suficiente pentru dezvoltarea unui corp armonios. Un antrenament nu este complet până nu se utilizează atât stretchingul, cât şi yoga.

Stretchingul

Stretchingul ajută la creşterea mobilităţii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, coalgenul din oase scade. Astfel, singura metodă de a ne menţine mobilitatea este stretchingul. În ceea ce priveşte femeile este puţin mai complicat, deoarece la menopauză scade şi densitatea oaselor.

Executarea corectă a stretchingului

Pentru început alege un colţ al sălii care nu este foarte aglomerat şi ia cu tine o saltea de fitness. Întinde doar muşchii pe care i-ai lucrat în ziua respectivă pentru a evita eventualele accidentări. Stretchingul pe un muşchi neîncălzit este asemănător cu întinderea unei bande elastice ţinută în frigider: se rupe uşor. Menţine fiecare poziţie de stretching pentru 10 secunde, apoi schimbă. Pe măsură ce avansezi, poţi încerca 20, 30 sau chiar 60 de secunde în fiecare poziţie.

Tipuri de stretching

Exerciţiile de stretching se împart în cinci categorii:

– Stretching activ, în care tragi de un membru pentru a întinde muşchiul respectiv;

– Stretching pasiv, în care laşi forţa gravitaţională să tragă de membru şi să întindă muşchiul (de exemplu: atârnatul de bară);

– Stretching dinamic, în mişcare, fiecare poziţie este ţinută pentru mai puţin de o secundă, de obicei foloseşte forţa centrifugă pentru a întinde un muşchi (de exemplu: rotirea braţelor sau atingerea piciorului cu braţul opus);

– Stretching asistat, în care un coleg sau antrenor te ajută să intri în poziţie şi aplică forţă pe anumite membre pentru a întinde muşchii.

Yoga

Considerata de foarte multe persoane o artă, de alţii o disciplină care trebuie învăţată, yoga este de fapt o practică indiană străveche. Ea este definită prin meditaţie si prin exerciţiu fizic, care poate îmbunătăţi flexibilitatea organismului şi car poate reduce semnificativ stresul şi, de ce nu, ameliora starea de sănătate. În limba vechilor indieni, sanscrita, Yoga însemna uniune. Se poate spune că uniunea care caracterizează yoga este cea dintre minte, corp şi spirit. Yoga stipulează faptul că spiritul şi corpul pot fi puse intr-o uniune şi echilibru atât de intens incât ajung sa creeze doar element.

CITEȘTE ȘI

Unii practicanti de yoga consideră că, de fapt, complexitatea Yoga este atinsă cu adevărat doar in India. In celălalte colţuri ale lumii, yoga se refera mai mult la capacitatea de a adopta şi menţine anumite posturi şi poziţii care facilitează fluxuri energetice şi stări meditative, astfel incat intregul organism să se simtă revigorat.

Tipuri de yoga şi stretching

Există numeroase tipuri de yoga, printre care Hatha Yoga, Raja Yoga. Hatha yoga diferă enorm faţă de Raja. Ea urmează ideei cum că purificarea corpului duce la purificarea minţii. Ea implică efectuarea mai multor poziţii de meditaţii, comparativ cu alte tipuri mai aşezate. Hatha yoga este una din cele mai moderne şi populare variante de yoga tradiţională şi se poate considera că a devenit chiar sinominul pentru termenul generic de yoga.

Chiar dacă există numeroase variante de yoga, ele au un scop comun. Acesta nu se referă doar la ameliorarea stării fizice şi psihice a corpului, dar şi unirea fiinţei umane într-un întreg individ superior. Idealul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.