Surpriza Leicester
Surpriza Leicester

Cine spune că fotbalul nu poate fi imprevizbil şi că aici câştiga doar cei puternici şi mai ales cu foarte mulţi bani? În sezonul 2015-2016, Leicester a fost exemplul viu că idealurile nu pot fi interizise. Din păcate, anul acesta, clubul englez a fost lovit de o mare tragedie, atunci când şi-a pierdut patronul, decedat într-un accident de elicopter. Dar cum ne plac poveştile frumoase şi nu cele de tristă amintire, hai mai bine să recapitulam cum a produs Leicester cea mai mare surpriză din istoria fotbalului.

Începutul Erei Ranieri

Pe 30 iunie 2015, managerul Nigel Pearson a fost demis, conducerea clubului declarând că relaţia dintre cele două părţi nu mai este una profitabilă. Demiterea lui Pearson a avut însă legătură cu mai multe probleme pe care acesta le-a avut de-a lungul sezonului, picătur care a umplul paharul fiind scandalul sexual rasist în care a fost implicat fiul său, James şi trei jucători de la echipa a doua a lui Leicester. Rămasă fără antrenor, echipa de pe King Power Stadium la numit în funcţie pe Claudio Ranieri, cel care fusese demis de la naţionala Greciei şi care se afla în vacanţă, în Italia.

Start excelent de sezon

Sub comanda lui Ranieri, „vulpile” au avut un start excelent de sezon. Anonim la acea vreme, atacantul Jamei Vardy a marcat 13 goluri în 11 meciuri consecutive, din luna august până în luna noiembrie, depăşindu-l astfel pe Ruud Van Nistelrooy, cel care avusese această performanţă în 10 meciuri de Premier League. pe 19 decembrie, Leicester a învins-o cu 3-2 pe Everton, pe Goodison Park, iar în ziua de Crăciun echipa lui Ranieri se afla pe primul oc. Coindicenţa face ca în urmă cu exact 12 luni, Leicester să fie lanterna roşie a clasamentului.

Calificare istorică

Victoria obţinută cu scorul de 2-0 pe terenul lui Sunderland, pe 10 aprilie şi coroborată cu victoria lui Tottenham, 3-0, în faţa lui Manchester United, i-a asigurat lui Leicester prezenţa pentru prima dată în istorie în UEFA Champions League.

2 mai 2016, zi memorabilă

Finalul de poveste al lui Leicester a fost scris pe 2 mai 2016, atunci când echipa a devenit matematic campioană. Tottenham i-a sărit din nou în ajutor lui Leicester, trimiţând titlul pe King Power Stadium după ce a egalat-o la doi pe Chelsea deşi fusese condusă cu 0-2 pe Stamford Bridge. Aceasta a fost cea mai rapidă ascensiune a unei echipe către titlu din istorie, cu excepţia lui Ipswich Town, care a triumfat în 1962. Diferenţa a fost însă că Ipswich nu s-a confruntat atunci cu adversitatea cu care s-a confrunat Leicester în sezonul în care a luat Premier League.

Stilul de joc al lui Ranieri

Cu Ranieri pe bancă, „vulpile” au consacrat un joc letal de contraatac, o pregătire fizică excepţională şi foarte puţine breşe în defensivă. Jucătorii au fost deseori lăudaţi pentru seriozitatea lor şi pentru omogenitatea care s-a văzut în sânul întregii echipe. Imediat după victoria lui Leicester, preşedintele executiv Richard Scudamore a declarat: „Dacă aşa ceva s-ar întâmpla o dată la 5000 de ani, pai atunci aşteptăm cu speranţă să mai treacă alţi 5000 de ani.”

Poveste de film

Succesul incredibil şi surpriza produsă de Leicester a făcut ca un film care să relateze această poveste să fie turnat şi care să îl aibă ca personaj central pe Vardy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.